Navigacija

Grejpfrut dijeta

Grejpfrut je od pamtivijeka poznat kao voće koje djeluje blagotvorno na naš probavni trakt, pomaže kod raznih zdravstvenih problema i pruža nam puno vitamina.

Ovo čudesno voće jedan je od najboljih lijekova protiv povišenog kolesterola zbog svojih mekanih membrana u mesu voćke koje obiluju pektinom, a on topi kolesterol.

Grejp, kao i ostali njemu srodni agrumi, sadrži limonen, a  to je citrusno ulje za koje je dokazano da značajno smanjuje rast tumora dojki, a uz to sprječava i nastajanje novih tumora. On također sadrži i fenole koji mogu pomoći tijelu da detoksiciraju  karcinogene (mutageni koji izazivaju rak).

Najvažniji vitamin kojim grejp obiluje jest vitamin C.

Razlika između žutog i crvenog grejpa jest ta da crveni grejp još sadrži i likopene koji mogu pružiti zaštitu od raka grlića maternice, mokraćnog mjehura i gušterače.

Stručnjaci su otkrili i nisku glikemijsku vrijednost grejpfruta, pa je stoga postao popularan kod mršavljenja, a poznat je i po tome da učinkovito topi masnoće u organizmu.

grejpfrut dijetaPočetak dijete sa grejpfrutom

Prije samog početka najbolje je savjetovati se sa vašim liječnikom kako biste izbjegli neželjene nuspojave (poput dijareje i sl.).

Trajanje same dijete je od 7 dana do 21 dan. Najbitnija stvar je nakon svakog obroka pojesti makar pola grejpa.

Zašto? Zato što naš dobar stari grejp djeluje kao katalizator koji ubrzava topljenje masnoća u organizmu.

Kod ove dijete nužno je izbaciti iz prehrane slatkiše, kruh, krumpir i ostale ugljikohidrate koji u većinskim količinama bivaju glava sastavnica naše prehrane, no važno je da se meso (i ostali proteini), kao i povrće mogu jesti u neograničenim količinama. Kada kažemo „neograničenim količinama“, nemojte ipak zaboraviti na umjerenost.

Namirnice proteinskog sastava i povrće mogu se pri svojoj pripremi kuhati, pržiti i jesti sirovi (ovisno o kojoj namirnici je riječ; povrće je svakako bolje što više jesti sirovo kako se ne bi gubili obradom svi nutrijenti koji se nalaze u njemu). Vrlo je važno izbaciti šećer iz prehrane, stoga čajeve, kavu i ostalu tekućinu koje pijete nemojte šećeriti, ali ako je moguće pijte što manje kave jer kofein smanjuje djelovanje inzulina.

Postoje dvije inačice ove dijete:

  1. Konzumiranje samo i isključivo grejpa u svim oblicima (sok, svježi grejp,…), međutim vremenski je to ograničeno na jedan do najviše dva tjedna zbog toga što bi dulji period imao nepovoljni učinak na naš organizam (došlo bi do brzog sagorijevanja masnoća, ali unosom samo jedne vrste namirnica što je vrlo pogubno!).
  1. Konzumiranje grejpa prije samog obroka. Jede se jedna polovica grejpa (kao iscijeđeni sok ili kupovni sok bez dodatka šećera ili samo svježi grejp) i vremenski je ova inačica neograničena.

Grejp sadrži mnogo vode, gotovo 90%, a konzumiranje voća sa visokim udjelom vode potiče unos tekućine u tijelo. Prema istraživanjima povećan unos vode daje više energije i pomaže kod ubrzanja metabolizma.

Međutim, zapamtite da je grejp jedno od kvalitetnih voća zbog svojih sastojaka i vrijednosti kojih ima mnoštvo i ne uključuju samo sagorijevanje masnoća. U svakom slučaju, svakako razmislite o uključenju ove namirnice u vašu prehranu, ali u dobitnoj kombinaciji i sa drugim voćem.

PRIMJER JELOVNIKA

DORUČAK:

– 2 jaja (spravljena po Vašoj volji) i nešto pržene slanine, bez kruha. Nakon obroka pojedete pola grejpa ili popijete čašu soka od grejpa.

RUČAK:

– meso na Vama najdraži način, zdjela salate po želji i pola grejpa (opet u obliku kakvom želite)

VEČERA:

– riba i zdjela miješane salate uz grejpfrut na kraju obroka

Kao međuobroke možete popiti prirodni sok od rajčice ili čašu mlijeka.

Već smo više puta komentirali koliko je grejp zdrav tako da bismo definitivno preporučili da pojedete sve iz njega, da ne bacate njegove vitalne hranjive dijelove.

Dosta ljudi koji drže dijetu misle da mogu popiti čašu soka od grejpa ili tabletu za mršavljenje na bazi grejpa, a nastaviti s dotadašnjom prehranom bogatom masnoćama, ugljikohidratima i sl., te unesenim grejpom potaknuti razgradnju konzumiranog. Naravno da to nije moguće.

Samu prehranu moramo prilagoditi dijeti koju držimo. Inače se odričemo bez veze jer neće doći do adekvatnih rezultata, samo ćemo potaknuti naše nezadovoljstvo. Ako ste se već odlučili na držanje dijete i unosite određene promjene u vš život, onda neka barem to bude s pravim razlogom i na pravi način! Tako da i dođemo do željenih rezultata.

Svakako budite uvjereni da počnete li unositi više grejpa u Vašu prehranu, rezultati povoljnijij za Vaš izgled i zdravlje će se zasigurno pojaviti. U kojoj mjeri i koliko brzo, ovisi oviše faktora – Vašoj prehrani, konstituciji, načinu života, dobi i sl.