Navigacija

Hemeroidi

Kongestija vena koje okružuju rektum (zadnji dio debelog crijeva) i anus često je posljedica više ili manje kronične začepljenosti.

Naprezanja pri eliminiranju tvrdog, krutog i izmeta skromnih dimenzija dovode, preko različitih mehanizama, do akumuliranja krvi u žilama koje okružuju završnu zonu crijeva.

Katkad se dogodi i da odveć proširene vene puknu, uzrokujući gubitak krvi koja ostavlja tragove na površini izmeta, toaletnom papiru i zahodskoj školjci.

SAVJET:

Cjelodnevno sjedenje često je jedan od elemenata koji karakteriziraju začepljene osobe, pa je tako izravno povezan i s hemeroidima. Svakdonevno hodanje – aktivnost za koju ne postoje nikakve kontraindikacije i prema tome najfiziološkija – nameće se stoga kao minimalna i vrlo važna terapeutska mjera.

KORISNE NAMIRNICE

Zob, cvjetača, mrkva, kesteni, kupus, trešnje, grah, leća, pivski kvasac, limun, jabuke, borovnice, ječam, cvjetni prah, poriluk, šljive, integralna riža, maslačak, grožđe, tikva

HIDROTERAPIJA

Topla sjedeća kupelj

Ova kupka (eventualno s dodatkom uvarka od stolisnika i preslice) ima vrlo dobro antiinflamatorno djelovanje i ublažava svrbež anusa.

Što nam je potrebno?
– kada (po mogućnosti, ali nije nužno, za sjedeće kupke)

Postupak:

Napunite kadu vodom temperature 36-38 °C. Sjednite u vodu i ostanite u njoj 15 minuta. Obucite majicu kako biste trup zadržali toplim. Završite ablucijom ili hladnim tušem donjeg dijela tijela. Obrišite se i lezite u krevet na pola sata.