Navigacija

Hepatitis

Virusni hepatitis, dobro poznatim podtipovima i jednako znanim putevima prijenosa (hrana, transfuzija, inficirana injekciona igla, seksualni odnosi, itd.) nije jedini koji postoji.

Ne treba, naime, zaboraviti na one uzrokovane farmaceutskim sredstvima, alkoholom, ambijentalnim toksinima, itd.

Terapijski pristup hepatitisa, bez obzira o kojoj se vrsti radilo, zahtijeva uvijek nazočnost liječnika. No uz to, određene dijetetske i fitoterapeutske mjere mogu nedvojbeno biti od znatne pomoći.

SAVJET:

Jetra je organ koji u sebi krije izvanredno moćne izvore vitalnosti. Dovoljno je podsjetiti da se jedan odvojeni i presađeni djelić jetre u samo nekoliko tjedana pretvara u kompletan i savršeno funkcionalan organ. To nipošto ne znači da se o tom izuzetno bitno organu, čak i u odsutnosti hepatitičkih smetnji, ne bismo uopće trebali brinuti. Da bismo očuvali njegovu učinkovitost, koristan je u proljeće i u jesen kratak ciklus fitoterapije.

KORISNE NAMIRNICE

Naranče, cvjetača, mrkva, kupus, cikorija, trešnje, jagode, zelena salata, pivski kvasac, limun, jabuke, patlidžan, borovnice, djevičansko maslinovo ulje, ječam, cvjetni prah, grejp, peršin, ružmarin, kadulja, celer, maslačak, grožđe

FITOTERAPIJA

Carduus marianus TM: 15 kapi četiri puta na dan (kod svih hepatitisa)
Juniperus communis 1DH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan (kod tendencije cirozi)
Secale cereale 1DH korjenčići: 50kapi dva puta na dan (kod kroničnih hepatitisa)
Taraxacum TM: 25 kapi dva puta na dan (kad je prisutna začepljenost)

OLIGOTERAPIJA

Bakar:  3 doze tjedno
Bakar-Zlato-Srebro: 3 doze tjedno