Navigacija

Herpes

Ako ste podložni izbijanju herpesa (»groznice«) na usnicama, onda znate kako se ti bolni mjehurići, koji još i svrbe, mogu pojaviti u najnezgodnijim trenucima. A što ih pokreće?

Katkad opeklina od sunca ili povišen stres, a katkad čak i mjesečni hormonalni ciklus, običan umor, prehlada ili operacija zuba. Kad jednom»zaradite«virus herpes simplex, koji opisane pojave uzrokuje, on će vas pratiti cijeli život.

Većinu će vremena mirovati u živčanim stanicama. počnite s liječenjem već na prvi znak peckanja i svrbeža kako biste si povećali izglede za izbjegavanje potpuno razvijenih simptoma.

POMAŽE

Oralni protuvirusni lijekovi

Ako vam virus herpesa često uzrokuje mjehuriće na usnicama i/ili vam je njihova pojava zaista mučna, zamolite liječnika da vam propiše protuvirusne pilule koje se prodaju preko recepta.

Uzmete li ih na prvi znak herpesa, a zatim i u preporučenim intervalima, lijekovi valaciklovir (Valtrex), aciklovir (Zovirax) i famciklovir (Famvir) mogu spriječiti izbijanje pravih simptoma herpesa.

Uzmete li ih malo kasnije, mogu barem ubrzati zacjeljivanje. U jednome je istraživanju valaciklovir izliječio mjehuriće unutar tri dana, u usporedbi sa 4,3 dana, što je rezultat placebo pilula. U drugom je istraživanju famciklovir smanjio veličinu mjehurića za 50 %.

Ti se lijekovi mogu uzimati i za sprečavanje izbijanja mjehurića, bilo dugoročno ako ste općenito podložni herpesu, ili kratkoročno kad shvatite kako ste bili izloženi »okidačima«poput jaka sunčeva svjetla.

U istraživanju objavljenu u časopisu Journal of the American Medical Association, 147 je rekreacijskih skijaša prije skijanja uzelo aciklovir ili placebo, Samo je sedam posto onih koji su primijenili pravi lijek doživjelo napadaj herpesa, u usporedbi sa 26 posto onih iz placebo skupine.

Protuvirusni lijekovi koji se prodaju preko recepta

Oralni protuvirusni lijekovi djeluju puno bolje od ovih krema, ali su kreme koje sadržavaju aciklovir i penciklovir rješenje onima koje ne žele ili ne mogu uzimati pilule.

Kako bi djelovale, takve se kreme moraju nanositi često — i do šest puta na dan. One djeluju ometajući širenje virusa herpesa iz stanice u stanicu.

U jednome se kanadskom istraživanju 3057 osoba s herpesom pokazalo kako su one koje su kremu s penciklovirom prvi dan nanosile šest puta na dan a sljedeća četiri dana svaka dva sata (osim noću), zaliječile usnice 31 posto brže od onih koje su dobivale placebo.

Sredstva za zaštitu od sunca kao prevencija

Ultraljubičaste sunčeve zrake (UV) aktiviraju mirujuće viruse herpesa, zbog čega je nakon dana provedena na suncu rizik od pojave mjehurića povišen.

Sredstvo za zaštitu usnica sa zaštitnim faktorom (SPF) 15 ili većim, može pomoći u sprečavanju pojave herpesa na usnicama. Dokaz se krije u istraživanju ustanove National Institutes of Health u kojem je obuhvaćeno 38 osoba podložnih herpesu.

One koje su nosile na usnicama takav zaštitni sloj nisu nakon izlaganja UV svjetlu dobile herpes, za razliku od njih 71 posto iz skupine kojoj je dan placebo.

POMAŽE NEKIMA

Krema s dokozanolom (Abreva), koja se prodaje bez recepta

Nanosi li se na mjehuriće herpesa pet puta na dan, ovo ljekovito sredstvo liječi ih skoro jedan dan ranije nego placebo, barem tako tvrdi jedno istraživanje provedeno na 437 osoba s herpesom.

Čini se kako ta krema pomaže sprečavajući stapanje virusa sa stijenkama stanica, što je prvi korak njihova ulaska u stanicu gdje se mogu razmnožiti.

Led

Stavljanje leda na mjesto i u vrijeme prvih peckanja (led je najbolje umotati u tkaninu, tako da se koža ne ošteti od hladnoće) može katkad spriječiti pojavu mjehurića.

Na to se možete odlučiti kad imate sat i pol do dva sata vremena. Toliko je, naime, trajalo izlaganje ledu u istraživanju 14 osoba s herpesom. (Led držite na ustima nekoliko minuta pa ga maknite na nekoliko minuta, a zatim ga ponovo stavite pa ponovo maknite.) Takva je primjena leda ispitanike oslobodila herpesa za dva dana.

Kreme koje sadržavaju ljekoviti matičnjak (Melissa oicinalis)

Ekstrakti su ove biljke, u jednom njemačkom istraživanju 61 osobe, ubrzali zacjeljivanje i ublazili pečenje i svrbež malo brže od placeba. U laboratorijskim istraživanjima, ekstrakti matičnjaka spriječili su napadaje tog virusa na stanice. Dobro proučen proizvod koji možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane jest Cold Sore Relief, koji proizvodi tvrtka Enzymatic Therapy.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Tablete lizina

Dodaci prehrani koji sadržavaju ovu aminokiselinu omiljen su lijek za herpes, ali je malo dokaza kako oni djeluju na pojavu mjehurića.

Istraživanja koja pokazuju pozitivne rezultate kod sprečavanja pojave herpesa obično uključuju relativno velike doze, od 1,00 do 3,00 miligrama na dan. Želite li iskušati velike doze lizina kao preventivno sredstvo, savjetujte se najprije sa svojim liječnikom.

× Kreme i masti sa salicilnom kiselinom

Ova kiselina — inače djelatan sastojak Aspirina — oštećuje kožu i može zapravo usporiti zacjeljivanje nakon pojave mjehurića.