Navigacija

Hranom protiv celulita – slatkiši strogo zabranjeni!

Osnovna  pravila zdrave prehrane:

– smanjite količinu i kalorijsku vrijednost obroka, jedite manje, češće i raznovrsnije
– zamijenite crveno mesom ribom i peradi i smanjite općenito količinu mesa i mesnih prerađevina u svakodnevnoj prehrani
– cijele godine jedite puno voća, povrća i orašastih plodova, koji vam u ishrani – uz žitarice – trebaju biti glavne namirnice

– izbacite životinjske masnoće i hranu pripremajte s maslinovim ulje

– pijte puno tekućine

Upravo o hrani ovise naša snaga, zdravlje i naš život. l stoga, učinite vaš život zdravijim i kvalitetnijim i usvojite načela pravilne prehrane!

A KAD STE VANI?

Naravno, postoje situacije u kojima ne možete izbjeći nešto ‘nezdravo’. Otići ćete s prijateljicama na kavu, s društvom na pizzu, s kolegama na poslu na brzinu pojesti sendvič u pauzi za ručak.

Sve su to dopustivi ‘grijesi’ i ne morate brinuti da će to previše utjecati na vašu prehranu ako inače jedete zdravo i kako treba.

Međutim, možete se držati nekih malih pravila. Popijte jednu kavu umjesto dvije. Ako se zadržite duže u omiljenom kafiću, naručite umjesto druge kave mineralnu vodu, sok ili biljni čaj. U restoranima birajte manje masna i ‘teška’ jela, pokušajte naručiti barem nešto zdravije (pareno povrće,juhu od povrća, voće za desert…) i ne pretjerujte s alkoholom.

Bolja je vegetarijanska pizza, ili ona s tunom, nego pizza s kobasicama i puno sira. Kad birate sendvič opet pokušajte biti kreativni i što bliži pojmu ‘zdravoga’. Ali, to se odnosi samo na one koji često jedu vani. Ako tek povremeno izlazite na kavu, večere ili ‘brze’ ručkove, možete si tu i tamo slobodno dati oduška.

A SLATKIŠI?

Moram priznati da su mi oni velika slabost koje se nisam odrekla za vrijeme tretmana uklanjanja celulita iako spadaju u popis namirnica, koje se svakako trebaju maksimalno reducirati.

Konzumirala sam ih gotovo svakodnevno, što i danas činim, ali u malim količinama. Moji rezultati su pokazali da unošenje slatkiša uz tretman koji sam provodila, te prehranu s puno voća i povrća, nije bitno ometalo uklanjanje celulita.

Vjerujem da je ovo ohrabrenje za one slične meni.

Ali, oprez! Šećer je štetna namirnica. „Otvrdvnjava“ kolagen u tijelu i tako čini masne naslage vidljivijima kolagen se stvrdnjava i u arterijama i krvnim žilama te usporava cirkulaciju. Također, šećer drastično povećava količinu slobodnih radikala u vašem tijelu. lako med u manjim količinama može biti i ljekovit. U suštini je i on jednostavan šećer pa nije dobra zamjena za bijeli šećer. Smeđi šećer je bolji od bijeloga.

Iako bi bilo idealno odreći se šećera, rijetko koja od nas će na to pristati. Svejedno, možete i tu napraviti nekoliko prilagodbi koje će doprinijeti zdravlju bez prevelikog odricanja.

– kad god možete kao desert jedite voće

– u razne kolače umjesto (većeg) dijela šećera stavite suho voće (grožđice, borovnice, datulje, marelice…) prethodno namočene u narančinom soku
– prirodni sok od jabuke odličan je prirodni zaslađivač
– ako ‘morate’ u slastičarnu, odaberite kolač s manje kreme, a više voća (savijače, muffini i sl.)
– ako osjetite potrebu za čokoladom ili nečim slatkim  pojedite samo dvije kockice čokolade ili dva keksa i obećajte si da ćete za pola sata ako vas ne prođe želja uzeti još dva i nakon pola sata vjerojatno ćete zaboraviti na to
– izbjegavajte kod kuće imati čokoladu, mnogo keksa, peći kolače samo za sebe… radije umjesto toga imajte pri ruci bombone na bazi voćnog šećera (fruktoze)
– eksperimentirajte s voćem, sladovima, novim receptima – možda vam se svidi