Navigacija

Hrkanje

U tišini laboratorija opremljena mikrofonima, znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti uvjerili su se kako muškarci doista najglasnije hrču.

Buka koju proizvode katkad izlazi izvan svih granica dozvoljenih propisima. Uzroci noćnih zvukova frktanja i struganja mogu biti razni, od blokiranih nosnih hodnika, preko devijacija nosnog septuma do nosa začepljena zbog prehlade.

No ako je hrkanje znak apneje (prestanka disanja) u snu, stanja u kojemu vam tkivo stražnjeg dijela usne šupljine ili grla dok spavate neprestano zatvara dišne putove, pod rizikom ste obolijevanja od teških zdravstvenih problema. Nemojte to ignorirati.

POMAŽE

Mršavljenje

Kad su znanstvenici s University of Wisconsin Medical School kroz četiri godine pratili 690 stanovnika Wisconsina, ustvrdili su kako se sa svakih 10 posto povećane tjelesne mase apneja u snu pogoršava za 32 posto.

Jednako tako 10-postotno mršavljenje ublažilo je te simptome za 26 posto. Prema jednome su istraživanju, izvanredno predebele osobe koje su kroz operacije za mršavljenje smršavjele 25 do 50 posto svoje tjelesne mase, uživale u 70 do 98-postotnu ublažavanju apneja u snu.

Stručnjaci kažu kako mršavljenje može smiriti i blage oblike hrkanja jer usput »smršave« i pomična tkiva grla koja sudjeluju u hrkanju.

Spavanje na boku ili trbuhu

Rješenje može biti i toliko jednostavno kao što je izbjegavanje spavanja na leđima. Naime, baš vam u tom položaju jezik počne ometati disanje, zbog čega tkiva vašega grla počnu vibrirati.

Promjena položaja može pomoći i približno polovici osoba s blagom apnejom u snu, tvrde izraelski znanstvenici. Spavate li inače na leđima, na stražnji si dio pidžame ili majice u kojoj spavate zašijte džep u koji prije spavanja možete staviti tenisku lopticu.

Hrkanje Kontinuiran pozitivan tlak zraka

Taj se zlatni standard u liječenju opstruktivne apneje u snu koristi malim kompresorom koji kroz masku tjera zrak u pacijentov nos. Taj tlak zraka održava dišne putove otvorenima pa je normalno disanje moguće.

Kad su znanstvenici analizirali 36 istraživanja te metode, u kojima su bile uključene osobe oboljele od apneje u snu, ustvrdili su kako se onima koji su se njome koristili, dnevna pospanost ublažila za skoro 50 posto, broj prekida spavanja smanjio za osam na sat, a značajno im se i povećala količina kisika u krvi.

I krvni im se tlak spustio do zdravih vrijednosti. U istraživanju u National Jewish Medical and Research Center u Denveru, osobe s apnejom u snu koje su imale i probleme s pamćenjem, zahvaljujući toj su metodi poboljšale svoje pamćenje. Patite li i od šećerne bolesti i apneje u snu, taj vam uređaj može čak i poboljšati razine šećera u krvi.

Usne proteze

Ta mehanička sredstva za zaustavljanje hrkanja postavljaju posebno izučeni stomatolozi, a izgledaju poput križanca izmedu sportskih štitnika za zube i metalnih proteza kojima se ispravlja položaj zubi. Ona djeluju održavajući grlo noću otvorenim, često zahvaljujući blagoj promjeni položaja donje vilice.

Iako ta sredstva nisu toliko učinkovita kao metoda upuhavanja zraka, mnoge im osobe daju prednost jer su puno praktičnija. U pregledu 115 istraživanja raznih vrsta takvih usnih proteza, provedenu na Sveučilištu u Torontu, znanstvenici su ustvrdili smanjenje hrkanja za 45 posto.

Usne proteze najbolje djeluju na blage do umjerene apneje, kao i na glasne hrkače koji ne pate od apneje, tvrdi se u istraživanju provedenu na Američkoj akademiji medicine sna.

POMAŽE NEKIMA

Operacija

Ako vam kod apneje ne pomaže ni aktivno upuhavanje zraka ni usne proteze, možda hoće kirurško uklanjanje dijela tkiva u nosu ili grlu.

To se tkivo, kad legnete, objesi pa počne zatvarati dišne putove i proizvoditi buku. Najčešća se operativna tehnika zove uvulopalatofaringoplastika (engl. kratica: UPPP). Kod nje se obreže tkivo sa stražnje strane usne šupljine i gornjeg dijela ždrijela. Obično se usput uklone i mandule.

No postoji i jedan problem: taj postupak ne pomaže svima, UPPP poboljšava stanje kod samo 00 do 60 posto operiranih osoba, tvrde izraelski znanstvenici koji su pregledali desetke istraživanja apneje. Još k tome, nije moguće predvidjeti kome će operacija pomoći, a kome neće.

Kod izvanredno teška oblika hrkanja uzrokovana devijacijom nosnog septuma, pomoći mogu dva postupka, imenom submukozna resekcija (engl. kratica: SMR) i septoplastika.

Oba uključuju uklanjanje dijela hrskavice iz pregrade koja razdvaja lijevu i desnu nosnu šupljinu. Prema istraživanju s Tajlanda, operacije septuma značajno su utišale hrkanje kod 28 od 30 sudionika istraživanja.

Pjevanje ili sviranje puhaćeg glazbala

Kad je 20 kroničnih hrkača svakoga dana po 30 minuta vježbalo tehnike pjevanja kojima su im se oblikovali mišići grla i ždrijela, hrkanje im se stišalo, kažu znanstvenici s engleskog Sveučilišta u Exeteru.

Jednostavno pjevanje omiljenih pjesmica pod tušem vjerojatno neće puno pomoći, Vježbe koje djeluju (kao što je energično ispuštanje zvukova poput »unnnn-gaaaa«na poznate melodije) zamišljene su tako da jačaju mišiće koji podupiru meko nepce, tkivo koje se nalazi sa stražnje strane usne šupljine, a koje vibrira prilikom hrkanja. Program tih vježbi može se naručiti na www.singingforsnorers.com.

Ako vam je od pjevanja draže puhanje u neki instrument, izvadite iz ormara taj stari klarinet, flautu ili tubu i udahnite im nov život.
Kad je 25 hrkača na švicarskoj klinici spavanja počelo vježbati didgerdoo, puhaći instrument australskih domorodaca koji se sastoji od dugačke šuplje grane, hrkanje im se ublažilo za približno 22 posto.

Nosne trake

Rezultati istraživanja tih samoljepivih traka, zamišljenih za otvaranjenosnih hodnika, podijeljeni su. Jedno je od njih, koje je financirala

Zračna obrana SAD-a, zaključilo kako one ne djeluju, ali je jedno švicarsko istraživanje ustvrdilo kako su utišale hrkanje nakon približno dva tjedna upotrebe.

Ako ste skloni disanju na usta, ta će vam traka možda pomoći. Budite spremni nositi je svaku noć najmanje tjedan dana kako biste se navikli disati na nos. One vam mogu pomoći i ako imate lakši oblik devijacije nosnog septuma.

Sprejevi za podmazivanje i posebni jastuci protiv hrkanja

Kad je 40 hrkača iskušalo te popularne proizvode koji se prodaju bez recepta, znanstvenici s Wilford Hall USAF Medical Centera u San Antoniju zaključili su kako ni jedan od njih ne ispunjava svoju svrhu.

No postoji mnogo navodnih svjedočenja kako oni uspješno djeluju. Iskušajte ih pa ćete znati pomažu li vam.