Hummus
Kuhanje: 40 minuta
Priprema: 10 minuta
Sastojci:
1/2 kg kuhanog slanutka
1/2 šalice soka od limuna
1/4 šalice vode
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ujla
1/2 žličice soli
navrh noža crvene paprike
crni papar
fino nasjeckani peršin
Priprema:
Električnom mješalicom usitnite kuhani slanutak, limun, ulje, četvrtinu šalice vode, češnjak, sol, crvenu papriku i papar. Miješajte dok se ne napravi kompaktna smjesa.
Ako je smjesa pregusta, dodajte još vode. Na kraju umiješajte peršin. Poslužite kao namaz uz cjelovit prepečenac ili kao umak uz sirovo, na štapiće narezano povrće (npr., uz mrkvu, celer, korabicu, oguljene stabljike brokule).
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: oko 151 kcal (634 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 7 g (od toga nezasićenih 5,8 g),
- kolesterola 0 mg,
- ugljikohidrata 16 g,
- proteina 6 g,
- soli 172 mg.