Navigacija

Imala sam poremećaj prehrane. Kakve su mogućnosti da se i moja kći razboli?

Čini se da poremećaji prehrane zahvaćaju obitelji većom brzinom nego ostalu populaciju, tako da rod iz prvog koljena (majke, sestre, kćeri) nekoga tko boluje od poremećaja prehrane imaju veću mogućnost da će oboljeti od drugih rođaka.

Ipak, to nikako ne znači da će vaša kći ili neki drugi rođak oboljeti od poremećaja prehrane ako vi bolujete. Štoviše, otprilike u 90% do 95% slučajeva to se ne događa.

Roditelji ne prenose genetske poremećaje prehrane na svoju djecu. Ipak, s obzirom na to da vam je kći
statistički izložena većem riziku od bolesti, važno je uočiti simptome i pokušati stvoriti okolinu koja će je zaštititi od toga.

Trebali biste poraditi na sprječavanju usredotočenosti na težinu i izgled i poticati aktivnost koje se ne zasnivaju na izgledu. Najbolje što možete učiniti za nju jest biti joj uzor i brinuti se za vlastito tijelo. Dijeta je naučeni oblik ponašanja.

Zdrava prehrana, vježba, oblici ponašanja i stajališta u vezi s izgledom od velike su važnosti, a često služe kao model. Savjet koji sam dala ne odnosi se, naravno, na sve roditelje, ali zbog nedavnih genetičkih istraživanja znanstvenici ističu da je to prijeko potrebno onim roditeljima koji su već patili ili još pate od poremećaja prehrane.