Navigacija

Jogurt

Neobično je kad ljudi svjesno jedu hranu koja sadržava bakterije, kao što je to slučaj s jogurtom. On nastaje fermentiranjem mlijeka u prisutnosti određenih sojeva bakterija, koje se nazivaju i »starter kulture«.

Mlijeko se nakon fermentacije zgusne i dobije kiselkast okus. Jednom riječju — postane jogurt. Kao i svi mliječni proizvodi, jogurt je dobar izvor kalcija i bjelančevina, ali prave koristi jogurta dolaze od»dobrih«bakterija koje im dodaje proizvođač.

Može li jogurt olakšati probavne probleme?

DA Jogurt je izvrstan dodatak prehrani osoba koje ne podnose laktozu ili imaju druge probavne probleme. Većina ljudi na spomen bakterija pomisle na gadne mikroorganizme zbog kojih obolijevaju.

No naše tijelo udomljuje i milijune korisnih bakterija koje nam pomažu u suzbijanju onih losih. Jedna vrsta tih bakterija, Lactobaci l l us acidophilus, pomaže održati zdravu ravnotežu mikroorganizama u probavnom sustavu.

Mnogi proizvođači jogurta danas svojim proizvodima dodaju i druge vrste bakterija, koje zovemo i probiotici, za koje se vjeruje da imaju neke zdravstvene koristi. Kvalitetna istraživanja govore u prilog tome da ti obogaćeni jogurti mogu pomoći kod liječenja sljedećih probavnih problema.

jogurtNepodnošenje laktoze

Osobe kojima nedostaje jedan odreden enzim u probavnom sustavu ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu, zbog čega im se, čim popiju malo više mlijeka, događaju razni problemi poput vjetrova, nadimanja ili proljeva. lako i jogurt sadržava laktozu, on sadržava i »protuotrov«— kulture bakterija koje u njemu proizvode enzim laktazu čiji je zadatak razgradnja laktoze.

Istraživanja pokazuju kako, piju li osobe koje ne podnose laktozu jogurt, one imaju manje probavnih smetnji nego kad piju mlijeko.

Proljev

Ako ste nakon uzimanja antibiotika»zaradili«proljev, razlog je tome vjerojatno sljedeće: antibiotici bez biranja ubijaju sve živo (kao što im i ime govori), tako da nakon njihova uzimanja u crijevima nemate loših, ali ni dobrih, za zdravlje korisnih bakterija.

To može dovesti do proljeva i drugih probavnih smetnji. No, tu vam mogu pomoći probiotici, dobre bakterije iz jogurta. U nedavnu je istraživanju 135 bolničkih pacijenata koji su primali antibiotike, samo 12 posto onih koji su dobivali i probiotičke pripravke patilo od proljeva, u usporedbi sa 35 posto onih koji su primali placebo. Lactobacillus može pomoći i kod proljeva uzrokovana infekcijom, što je česta pojava kod djece.

Jedan je pregled, objavljen u časopisu Pediatrics ustvrdio kako je liječenje oboljele djece tom korisnom bakterijom skratilo trajanje i težinu napadaja proljeva. Druga istraživanja govore u prilog tome kako liječenje probioticima može pomoći i kod»putnog proljeva«.

Peptički čir (čir na želucu ili dvanaesniku)

Infekcije bakterijom Helicobacter pylori uzrokuju većinu čireva na želucu i crijevu. Liječenje antibioticima i lijekovima inhibitorima može zaliječiti sam čir, ali ne uspijeva ukloniti H. pylon kod 10 do 23 posto pacijenata.

Istraživanja na ljudima pokazala su kako jogurt koji sadržava žive kulture potiskuje djelovanje te bakterije.

Znanstvenici s Tajvana naložili su skupini od 69 pacijenata s teško izlječivim probavnim čirevima da dvaput na dan za vrijeme drugog kruga liječenja jedu 180 grama jogurta koji sadržava žive kulture. Nakon četiri tjedna, 91 posto ih je bilo izliječeno u usporedbi sa 77 posto pacijenata u kontrolnoj skupini.

Drugi probavni problemi

Nekoliko je istraživanja pokazalo kako probiotici koji nalaze u jogurtu mogu olakšati neke simptome sindroma iritabilnog crijeva, uključujući bolove u trbuhu i nadimanje. Manje se zna o koristima jogurta kod upalnih crijevnih poremećaja poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti.

Ipak, nedavno je istraživanje ustvrd kako uključivanje u prehranu jogurta koji sadržava probioti za mjesec dana smanjuje razine upale u skupini pacijenata oboljelih od tih bolesti.

Potiče li jogurt rad irnunološkog sustava?

DA Izgleda da jogurt u prehrani predstavlja ukusan način za jačanje obrane tijela od mikroorganizama koji mogu donijeti razne bolesti.
vaš probavni sustav ima daleko veću ulogu od same probave hrane. Koliko god to zvučalo nevjerojatno, on je ujedno i važna sastavnica imunološkog sustava.

Da, dobro ste pročitali.

U vašim se crijevima nalazi vrlo velik broj imunoloških stanica, a čini se kako im probiotici iz jogurta mogu pomoći da djeluju najbolje što mogu.

Istraživanja provedena i na životinjama i na ljudima pokazuju kako probiotici koji se najčešće dodaju jogurtu— L acidophilus, L. casei i Bifidobacterium bifidus — povećavaju u crijevima razine sekrecijskih irnunoglobulina A, bjelančevina važnih za borbu s infekcijama.

Limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, još su jedna važna komponenta tjelesnog obrambenog sustava jer proizvode antitijela i druge bjelančevine koje se bore s infekcijama, a nedavno je austrijsko istraživanje ustvrdilo kako te stanice postaju aktivnije kod mladih žena koje su mjesec dana trošile bilo dodatke prehrani s probioticima ili jedan do dva decilitra jogurta na dan.

Druga istraživanja sugeriraju da probiotici jačaju djelovanje druge vrste bijelih krvnih stanica, makrofaga, koji proždiru cijele mikroorganizme.

Kako to sve utječe na vaše zdravlje? Kao prvo, redovito uzimanje jogurta sa živim kulturama moglo bi vas spasiti ležanja u bolesničkom krevetu.

Istraživanje 262 zaposlenika jedne švedske tvrtke ustvrdilo je kako muškarci i žene koji su svaki dan pili napitke s probioticima, upola rjeđe izostaju s posla nego ostali zaposlenici koji su uzimali placebo, a usto su imali i 60 posto manje izgleda za poremećaje probave ili prehlade kao i ostale probleme dišnog sustava. Značajke jogurta kao pomagača imunološkog sustava mogu imati i veće koristi.

Preliminarni dokazi govore u prilog tome da on može pomoći smanjivanju rizika od nekih tumora, uključujući rak debelog crijeva i mjehura.

Može li jogurt spriječiti ili izliječiti gljivične infekcije?

MOŽDA  Jedan jogurt na dan omiljen je kućni lijek protiv tvrdokornih gljivičnih i infekcija mokraćnih putova. To je katkad jedini razlog zbog kojega ga žene drže u hladnjaku.

No, djeluje li on zaista?

Za odgovor na to pitanje nema dovoljno provedenih istraživanja. Gljivične infekcije u rodnici uzrokovane su pretjeranim širenjem mikroorganizma imena Candida albicans, do čega može doći i nakon liječenja antibioticima, U rodnici se prirodno nalaze i zdrave bakterije, uključujući L. acidophilus.

Nekoliko se istraživanja bavilo pitanjem može li jogurt koji sadržava L. acidophilus izliječiti gljivičnu infekciju uspostavljajući ponovo normalne razine bakterija u rodnici. U jednome se od njih pokazalo kako se ženama s ponavljajućim vaginitisom (nadraženost i svrbež), uzrokovanim spomenutom gljivicom, a koje su jele 2,5 dl jogurta na dan, infekcija ublažila na trećinu prvotnog intenziteta.

Ipak, to je istraživanje bilo maleno (dovršeno je sa samo 13 žena), a bilo je i drugih problema koji su narušili njegovu vjerodostojnost. Jednako je ograničena znanstvena podrška jednom drugom narodnom lijeku protiv gljivičnih infekcija: lokalno djelovanje jogurtom u samoj rodnici.

Može li jogurt spriječiti ili izliječiti infekcije mokraćnih putova?

NE Infekcije mokraćnih putova uzrokovane su bakterijama i mogu se razviti na bilo kojem mjestu mokraćnog sustava, uključujući mjehur, bubrege i kanale kojima putuje mokraća.

Probiotik Lactobacillus ima obećavajuće djelovanje u liječenju takvih infekcija, ali do sada su ga pokazali samo sojevi koji se ne dodaju u jogurte. Jedete li jogurt, on će vam donijeti mnoge zdravstvene koristi, ali vas neće izliječiti od infekcija mokraćnih putova.