Navigacija

Kći je oduvijek bila tjeskobna i sad je još poprilično smršavjela. Supruga je uvjerena da pati od poremećaja prehrane, ali ja vjerujem da je upravo tjeskoba tomu razlog. Što nam je činiti?

Osobe oboljele od anoreksije ili bulimije također pate od tjeskobe. Vaša bi kći stoga mogla patiti od oba poremećaja istodobno. Istodobno, gubitak apetita i tjelesne težine mogu biti posljedica tjeskobnosti, a da pritom ne izazivaju poremećaj prehrane.

Utvrdite posvećuje li vaše dijte previše pozornosti težini ili tjelesnom izgledu i znat ćete postoji li mogući poremećaj prehrane, čak i ako ne ispunjava sve dijagnostičke kriterije.

U svakom slučaju, prije nego što problem uzme maha, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom za poremećaje prehrane koji može procijeniti postojeću situaciju i savjetovati vas. Važno je ne dopustiti kćeri da postavlja pravila.

Roditelji često griješe uzdajući se u djetetovo obećanje da će se promijeniti.

Dijete, pak, često ne vjeruje da boluje od poremećaja prehrane i odbija tražiti pomoć. Čak i kad su svjesni poremećaja, mladi to obično čine.

Roditelji stoga moraju biti čvrsti i ujedinjeni u svojoj odluci. Poremećaji prehrane ozbiljne su bolesti i valja ih izliječiti što je prije moguće. Sumnjate da vaše dijete pati od takvog poremećaja, trebali biste odmah potražiti pomoć. Manje zla bit će učinjeno ispostavi li se da ste pogriješili nego ako se ispostavi da imate pravo, a ništa niste poduzeli.