Navigacija

Kći pati od bulimije, a ujedno je ovisnica o kokainu. Je li to međusobno povezano i što valja prvo izliječiti?

Otprilike 30% osoba oboljelih od bulimije ujedno pati od ovisnosti o opojnim sredstvima, a obično je to ovisnost o alkoholu ili stimulansima.

Primjena stimulansa, posebice među mlađom ženskom populacijom, obično počinje kao metoda kontroliranja težine, ali se razvija u opsesiju.

Svakodnevnom primjenom nastaju problemi poput nesanice, sklonosti tjeskobi i paranoji te općeg gubitka sposobnosti normalnog funkcioniranja.

Nekim je ljudima potrebno liječenje od ovisnosti o opojnim sredstvima zajedno s liječenjem od poremećaja prehrane. Osim ako detoksikacija nije preduvjet, pogrešno je osobu prvo poslati na liječenje od ovisnosti o opojnim sredstvima iz uvjerenja da će poremećaj prehrane biti naknadno prevladan.

Time se samo produljuje i često se odgađa obračunavanje s motivacijom koja je potaknula zlouporabu opojnih sredstava. Osobe koje pate od oba poremećaja, bez obzira na to radi li se o alkoholu ili drogi, trebaju kvalitetno liječenje koje bi se istodobno posvetilo i jednom i drugom problemu jer su međusobno povezani.