Navigacija

Kegelove vježbe

Gotovo sve trudnice zabrinute su kako će izgedati nakon poroda. Muče ih mišići koji su tijekom trudnoće oslabili i objesili se zbog težine ploda i cijelog procesa trudnoće.

Upravo za to nam mogu pomoći tzv. Kegelove vježbe, koje je osmislio dr. Arthur Kegel.

Osim za obnovu mišića oslabljenih porodom, koriste nam i kao pomoć u liječenju inkontinencije te za ojačavanje dna zdjelice. Kada se mišići zdjelice osnaže, bolje podržavaju uretru.

Možda ste primjetili da se, pred kraj trudnoće i nakon nje, ako se smijete ponekad znate i malo nehotice pomokriti u gaćice. To ne znači da su šale odjednom smiješnije već da su mišići dna zdjelice oslabjeli uslijed trudnoće i poroda.

Kako vježbati prema Kegelu?

Zamislite da trebate zaustaviti mokrenje i stisnite mišiće za koje mislite da su Vam potrebni za to (mišiće zdjelice, odnosno tzv. pubokoksigealni mišić). To je najbolje raditi na prazan mjehur u sjedećem položaju ili dok stojite. Ako niste sigurni koji je to mišić, možete ga probati aktivirati tako da dva ili tri puta pokušate zaustaviti mlaz mokraće dok mokrite.

Kada jednom spoznate koji je to točno mišić, nemojte ga više aktivirati tijekom mokrenja jer bi to moglo izazvati urinarnu infekciju.

Držite mišiće stisnutima 10 sekundi pa ih opustite na 10 sekundi. Ponovite to 10 puta, tri puta dnevno. Rezultate ćete moći vidjeti za šest do osam tjedana.

kegelove vježbeVodite računa da sa stiskanjem tog pubokoksigealnog mišića ne dolazi i do stiskanja mišića trbuha, stražnjice ili bedara jer to samo povećava pritisak unutar trbuha što ima negativne efekte.

Dakle, trbuh prilikom izvođenja vježbe treba biti opušten i mekan.

Da provjerite da li ispravno vježbate, možete staviti dva prsta u rodnicu i malo ih raširiti te započeti s prikazanim vježbama.

Ako osjetite da se mišići oko prstiju stišću, vježbu izvodite pravilno.

Jači mišići zdjelice vam omogućuju i bolje seksualne odnose, ali da biste došli do toga vježbu trebate redovito izvoditi. Možete vježbati i za vrijeme samog odnosa, što bi partner definitivno trebao osjetiti ukoliko vježbu izvodite pravilno.

Razvijanjem mišića zdjelice povećavate dotok krvi u zdjelicu čime se poboljšava otpornost na urinarne infekcije, a poboljšavaju se i spolni odnosi, kako je ranije spomenuto.

Za rodilje je dobro da u prvim danima nakon poroda redovito rade Kegelove vježbe kako bi sprječile spuštanje maternice do kojega može doći te da se ublaži postporođajna inkontinencija.