Navigacija

Kreme protiv bora

Život ostavlja tragove, a neki se od njih vide i na našim licima. Jednako kako vodu proteklu rijekom života nitko ne može vratiti, tako se ne mogu izbrisati ni korita, brazde i kanjoni koje ona za sobom ostavlja.

No barem ih je moguće malo ublažiti i tako sakriti oku. Za to su potrebni kvalitetni proizvodi (savjet: birajte mudro, ali ih nemojte preplatiti) i – puno strpljenja.

Djeluju li kreme protiv bora?

DA Kreme protiv bora smanjuju zamjetnost nježnih linija i bora, ali biste za značajan rezultat ipak trebali upotrebljavati proizvod koji se izdaje samo na recept.

Napici i losioni koji obećavaju mlađahan izgled kože zaista su dobri u jednome: donose dobit tvrtkama koje ih prodaju.
Činjenica je kako skoro svaka hidratantna krema može osvježiti kožu i učiniti je, na nekoliko sati, naizgled mladom.

kreme protiv boraNeke kreme protiv bora čine i više od toga, osobito one koje sadržavaju retinoide, derivate vitamina A. Ti se proizvodi izdaju na recept, primjerice Retin-A i Renova. Oni neće dati rezultate preko noći, ali će učinak možda biti vidljiv kroz nekoliko mjeseci.

Derivati vitamina A, koji se od 60-ih godina prošlog stoljeća upotrebljavaju za liječenje akni, ubrzavaju izmjenu tvari u stanicama kože i stimuliraju proizvodnju kolagena, glavnog proteina u vezivnom tkivu kože, što povećava njezinu čvrstoću i elastičnost.

U jednom je istraživanju, objavljenu u časopisu New England Journal of Medicine, suncem oštećena koža tretirana približno jednu godinu tretinoinom (aktivnim sastojkom kreme Retin-A). Na takvoj je koži zabilježeno 80%-tno povećanje proizvodnje kolagena u usporedbi sa 14%-tnim smanjenjem kod kože tretirane placebom.

Druga istraživanja pokazuju kako tretinoin smanjuje uočljivost nježnih linija i bora. Australski su znanstvenici proučavali djelovanje 0,05%-tne koncentracije Retina-A kod osoba s oštećenjem kože uzrokovanim suncem pa su ustvrdili kako je, nakon 24 tjedna tretiranja, koža bila manje naborana te zategnutija i glada.

Drugo je istraživanje pokazalo kako upotreba 0,02%-tne kreme u periodu od 24 tjedna, u usporedbi s placebom, značajno uspješnije smanjuje uočljivost nježnijih i grubljih bora, kao i žutilo kože.

Ipak, želite li takve rezultate, morat ćete umjesto u trgovinu kozmetikom otići k dermatologu.

Kreme koje se prodaju bez recepta, pa i one koje sadržavaju retinole, mogu poboljšati zdravlje vaše kože, ali prema neprofitnoj organizaciji Consumers Union i njezinu francuskom pandanu l’Union Federale des Consommateurs— Que Choisir, te su promjene golom oku jedva vidljive.

Njihovo istraživanje raznih krema iz 2006. godine (uključujući i one vrlo skupe) pokazalo je kako nakon 12 tjedana primjene, čak i najbolje među njima, smanjuju dubinu bora za manje od 10%. Cijena kreme nije bila povezana s njezinom učinkovitošću.

Ima li ikakve koristi za kožu od antioksidansa u kremama?

MOŽDA Odgovor ovisi o koncentraciji antioksidansa i o tome nalaze li se ondje u stabilnu obliku. A njihovim je kupcima skoro nemoguće to saznati.

Vaša je koža, posebice vanjski sloj, prirodno obdarena antioksidansima koji neutraliziraju neprijatelje stanica kože, slobodne radikale stvorene, između ostalog, djelovanjem sunca i otrova iz zraka.

Proizvođači kozmetike za njegu kože uskočili su u taj vlak pa kremama dodaju lokalne antioksidanse poput vitamina C i E te ekstrakte zelenog čaja. U teoriji to zvuči dobro, pa čak i u praksi lokalni antioksidansi mogu povećati otpornost kože na onečišćenja zraka i oštećenja od sunca te joj tako pomoći da izgleda mlađe.

No postoji jedan problem: ne sadržavaju sve kreme dovoljno velike koncentracije antioksidansa, ili oni nisu u dovoljno stabilnu obliku, kako bi djelovali i pošto prodru u kožu, ako uopće to i uspiju (za razliku od krema sa zaštitnim faktorom koje su izrađene tako da djeluju i unutar kože, kao i na njezinoj površini).

Prema ovlaštenoj dermatologinji dr. Laurie Polis iz New Yorka, među nekoliko najzastupljenijih sastojaka krema za njegu kože trebali bi biti dolje navedeni antioksidansi.

Vitamin C

Istraživanja pokazuju kako primjena vitamina C kroz 12 tjedana može izgladiti kožu i ukloniti dio bora. Jedini je problem s takvim kremama njihova cijena. Dr. Polis kaže kako»kreme koje sadržavaju vitamin C u količinama koje će i djelovati mogu biti vrlo skupe«. Ako je riječ o kremi iz prodavaonice kozmetičkih proizvoda, ona vjerojatno ne sadržava dovoljno vitamina C ili on nije u obliku koji može prodrijeti kroz epidermu (oblik koji to može jest ester vitamina C).

Ostali njegovi oblici, koji se na etiketama navode kao »vitamin C« dobri su samo za reklamu. Budući da je kupcima teško odrediti što koja krema sadržava, dr. Polis preporučuje kupovinu kod dermatologa ili biranje poznatih marki koje proizvode pouzdane tvrtke.

Vitamin E

Možda i najčešći dodatak u proizvodima za njegu kože, alfa-tokoferol (biološki aktivan oblik vitamina E) dokazano učinkovito štiti kožu od oštećenja sunčevim zrakama. Druga istraživanja pokazuju kako vitamin E smanjuje upalu koja se pojavljuje nakon izlaganja suncu.

Ekstrakt zelenog čaja

Zeleni se čaj bori i protiv oksidacije i protiv upale, barem u laboratoriju. No u istraživanju u kojemu su žene primale ili kremu sa 10% zelenog čaja, zajedno sa zelenim čajem u obliku dodatka prehrani, ili placebo kremu i dodatak prehrani, koža je onih koje su primale prave proizvode nakon 8 tjedana izgledala gipkije pod mikroskopom, ali ne i očito bolje bez njega.

DMAE

Ova prirodna tvar, koja se izvorno uzima oralno protiv propadanja kognitivne funkcije, naziva se facelift u posudi.

Od nje vam lice neće izgledati kao prije dvadeset godina, ali su istraživanja pokazala kako povećava čvrstoću kože. Prema jednome istraživanju u trajanju od 16 tjedana, svakodnevno nanošenje 3-postotnog DMAE-a (2-dimetilaminoetanol) u linije i bore poboljšava izgled ostarjele kože.

Takvi su se učinci održali i dva tjedna nakon prestanka nanošenja gela. Nije sasvim jasno na koji način djeluje, a znanstvenici sa sveučilišta Laval u Quebecu, koji su taj spoj ispitivali na stanicama kože, ustvrdili su kako on uzrokuje bubrenjestanica koje može ukazivati na oštećenja. Takva reakcija je možda i odgovorna za djelovanje na bore.

Koenzim Q10

Istraživanja pokazuju kako taj prirodni antioksidans, prisutan posvuda u našim tijelima, štiti od upala koje su posljedica izlaganja suncu, posebno kad se upotrebljava s drugim antioksidansima, karotenoidima.

Idebenon

Jedan od najsnažnijih antioksidansa u lokalnim sredstvima za njegu kože. Srodan je koenzimu Q10. U jednome je istraživanju, koje je ocjenjivalo djelotvornost zaštite od oksidacije raznih antioksidansa, idebenon dobio 95 bodova u usporedbi sa 80 bodova vitamina E, 68 kinetina, 52 vitamina C i 41 boda alfa lipoične kiseline.

NAŠ SAVJET

Jedite kvalitetne namirnice bogate antioksidansima koji će vam kožu štititi iznutra. Vitamin C igra važnu ulogu
u proizvodnji kolagena i pomaže u sprečavanju oštećenja kože. Vitamin E pomaže esencijalnim uljima ulazak u kožu, koju ona vlaže te održavaju gipkom i glatkom.

Kad je riječ o kremama za kožu, »više«ne znači i »bolje«, osim kod krema sa zaštitnim faktorom.

Kreme koje sadržavaju derivate vitamina A mogu uzrokovati privremeno crvenilo i suhoću kože, a mogu je i nadražiti. Kako biste smanjili mogućnost nadraživanja, pričekajte nakon pranja lica oko jedan sat prije no što ćete nanijeti Retin-A, jer pranjem odlaze s kože njezine prirodne masnoće.

Mudro je početi s manjim koncentracijama pa postupno prijeći na veće. Budite oprezni i prilikom izlaganja suncu. Koža tretirana vitaminom A podložnija je opeklinama, pa uvijek nanesite i kremu sa zaštitnim faktorom.