Kuhana pastrva
Priprema: 30 minuta
Kuhanje: 20 minuta
Sastojci:
2 veće pastrve (1 kg) ili 4 manje
1 vezica zelenog peršina
1 listić lovora
1 manja glavica luka
7 režnjeva češnjaka
1 žlica octa
2 žlice maslinova ulja
5 zrna papra
sol
8 dag riže
nasjeckani peršin
Priprema:
U posoljenoj i zaoctenoj vodi kuhajte peršin, lovor, papar, luk i češnjak. Kad je napola kuhano, stavite očišćene pastrve i kuhajte ih 15 minuta. Poklopite posudu i ostavite ribu još nekoliko minuta u vrućoj vodi.
Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno nasjeckani peršin. Ribu oprezno izvadite šupljikavom žlicom, stavite je na pladanj te prelijte vrelim uljem i nasjeckanim peršinom.
Juhu ocijedite, zakuhajte rižu, dodajte usitnjeni peršin i odmah poslužite.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 413 kcal (1735 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 14,3 g (od toga nezasićenih 8,4 g),
- kolesterola 132 mg,
- ugljikohidrata 19 g,
- bjelančevina 52 g,
- soli 280 mg.