Navigacija

Kunić u umaku

Priprema: 90 minuta
Mariniranje: 24 sata
Pečenje: 60 minuta

Sastojci:

1 manji kunić
2 žlice ulja (lanenog ili suncokretovog)
5 dag suhe slanine
1 žlica meda
1 limunova korica

Za rasol:

2,5 dl vinskog octa
10 dag mrkve
1 glavica luka
8 dag peršinova korijena
5 dag celerova korijena
sol, papar u zrnu, borovice
klinčić, lovorov list

 Kunić u umaku Priprema:

U vodu stavite ocat, mrkvu, celer, luk i peršin (korjenasto povrće izrezano na kolutiće). Dodajte papar, nekoliko bobica sušene borovice, klinčiće, lovorov list i sol pa sve zajedno kuhajte oko 1 sat.

Ovako pripremljen rasol ohladite. Očišćenog kunića narežite na veće komade, složite ih u zdjelu i prelijte ohladenim rasolom. Meso ostavite u rasolu oko 24 sata.

Prije pečenja izvadite meso iz rasola, nabodite ga tankim ploškama slanine, stavite u nauljen lim, dobro pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u vruću pećnicu.

Za vrijeme pečenja možete, po potrebi, dodavati malo vode. Pred kraj skinite foliju.

Dok se meso peče, pripremite umak. Na malo ulja otopite med stalno miješajući.

Zatim dodajte povrće sa začinima iz rasola i limunovu koricu pa pirjajte, povremeno zalijevajući rasolom.

Kada povrće omekša, sve propasirajte, dodajte još malo soka od pečenja i kratko prokuhajte. Meso pečenoga kunića složite u pripremljeni umak i poslužite.

Poslužuje se za 4 osobe.

Energetska vrijednost po osobi: 430 kcal (1806 kJ)

Sastav po osobi:

  • masti 22 g (od toga nezasićenih 8,5 g),
  • kolesterola 161 mg,
  • ugljikohidrata 8 g,
  • bjelančevina 5 g,
  • soli 517 mg.