Navigacija

Kurkuma, a ne aspirin

Dijabetes nije jedino područje na kojemu se kurkuma iskazuje kao dragocjena tvar. Mnoga istraživanja pokazuju da kurkuma može spriječiti I Alzheimerovu bolest i druge oblike demencije (zapamtite da su kod oboljelih od Alzheimerove bolesti u mozgu pronađene znatne količine ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a).

Dokazano je također da kurkumin u kurkumi pomaže stanicama obrambenog sustava u uklanjanju štetnih naslaga u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti (o tome više nešto kasnije). To je otkriće potaknula spoznaja da Indijci i ljudi koji borave u Indiji znatno rjeđe obolijevaju od Alzheimerove bolesti nego Europljani i Amerikanci.

S obzirom na to da prehrana ima tako važnu ulogu u održavanju zdravlja i obolijevanju, istraživanjima prehrambenih čimbenika pokušalo se objasniti tu golemu razliku u  postotcima.

Istraživačima nije trebalo dugo da otkriju kako tajna leži mriju, tradicionalnom indijskom elu koje se jede u velikim količinama, a sve zahvaljujući kurkumi (važnom sastojku curryja) i njezinoj grupi snažnih kemijskih spojeva koji djeluju protiv ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, uključujući i kurkumin.

Upalni je proces i pokretač i učinak Alzheimerove bolesti, zbog čega se čini da redovito korištenje nesteroidnjh protuupalnih lijekova kao što su aspirin i ibuprofen umanjuje rizik od obolijevanja od Alzheimerove bolesti, smanjuje težinu bolesti i usporava njezino napredovanje.

Aspirin i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi zaustavljaju upalu blokirajući višenamjenski enzim zvani Ciklooksigenaza-1 (COX-1) koji može potaknuti upalni proces. Ipak, stalno korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova može prouzročiti i oštećenja probavnog sustava, j etara i bubrega.

Zahvaljujući ispitivanjima na ljudima i životinjama u vezi s artritisom, znanstvenici su već znali da kurkumin ima snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva, uključujući i sposobnost blokiranja aktivnosti još jednog enzima koji može stvoriti upalu, ciklooksigenaze-z.

Ipak, za razliku od sintetskíh inhibitora enzima COX-2, nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su Vioxx i Celebrex, kurkumin blokira enzim COX-z bez stvaranja negativnih učinaka na kardiovaskularni sustav. Kao što su to autori nedavnog pregleda dokaza ustvrdili, kurkumin je „farmakološki siguran fitokemijski čimbenik” koji sprečava pretjerano aktiviranje genetskih upaljača koji dovode do upalnog procesa, kao što je nuklearni faktor kappa B, koji potičen ubrzano starenje, Alzheimerovu bolest i rak.