Navigacija

Kurkuma suzbija rak

Kurkuma je poznata i po svojim antikancerogenim svojstvima. Kad uključimo kurkumu u svoju prehranu, možemo profitirati od Hipokratove mudrosti koju je prije nekih 2500 godina izrazio izrekom: „Neka ti hrana bude lijek, a lijek neka ti bude hrana.”

Kada su početkom devedesetih godina postale dostupne pouzdane sta- tistike o obolijevanju od raka u Indiji, znanstvenicima je bilo neobično da je rizik od obolijevanja od leukemije i raka debelogcrijeva, dojke, prostate i pluća u toj zemlji ljubitelja curryja niži čak i 10 do 2o puta nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kurkuma suzbija rakKorelacija između obilnog konzumiranja curryja u Indiji i izuzetno niske zastupljenosti vrsta karcinoma koje su u Americi najučestalije potakla je istraživače iz obiju zemalja da počnu ispitivati začin curry i njegov antikancerogeni potencijal. Ne iznenađuje da su otkrili kako je kurkumin vodeći antikancerogeni sastojak u curryju.

Velik dio istraživanja curryja i njegovog snažnog antikancerogenog djelovanja proveden je u centru za istraživanje karcinoma M. D. Anderson na sveučilištu u Texasu, jednom od vodećih svjetskih laboratorija za istraživanje karcinoma.

Znanstveni osvrt koji je 2005. godine objavio istraživački tim toga centra upozorava na to da nas učinkovitost, farmakološka sigurnost i pristupačna cijena kurkuminoida potiču da se „vratimo svojim korijenima”.

Smatram da e ta tvrdnja istinita, ito na dvije razine. Kao prvo, veliki dio drevne medicine i mudrosti i danas je vrijedan ivažan. Kao drugo, izrazita moć liječenja i prevencije koju pokazuje korijenje kao što je kurkuma upućuje na važnost hrane kao lijeka i lijeka kao hrane.

Uvjerenost s kojom znanstvenici opisuju antikancerogeno djelovanje kurkumina – kao i 6- gingerola, koji je kurkuminu srodan sastojak korijena đumbira – odražava snagu i težinu dokaza koje su pronašli tijekom istraživanja, a koje dijelom izravno navodimo iz njihova istraživanja:

Korištenje kurkume. .. u liječenju različitih upalnih bolesti opisano je u ayurvedskim zapisima i tradicionalnoj kineskoj medicini prije nekoliko tisuća godina. Aktivni sastojak kurkume, koji je odgovoran za ovakvu aktivnost, kurkumin, identificiran je prije gotovodva stoljeća.”

– „Zbog svoje sposobnosti moduliranja nekolicine važnih molekularnih skupina, kurkumin se danas koristi u liječenju raka, artritisa, dijabetesa, Crohhove bolesti, srčanih bolesti, osteoporoze, Alzheimerove bolesti, psorijaze i drugih patoloških poremećaja.”
– „Zanimljivo je da ô-gíngerol, prirodni srodnik kurkumina iz korijena đumbira (Zingiber ojjícinalis), pokazuje kurkuminu sličan profil biološke aktivnosti, što je još jedan primjer kako ovakvi začini iz korijena biljke nude mnoštvo terapeutskíh dobrobiti – i odličan razlog da svojim jelima dodate svježe naribani đurnbirov korijen.”

Znanstveni tim Anderson Cancer Centera trenutačno provodi još dva klinička ispitivanja na ljudima, u kojima se provjerava sposobnost kapsula s kurkuminom da svakodnevno zaustavljaju rast karcinoma gušterače i multiplog mijeloma. U planu je i još jedno istraživanje s pacijenticama oboljelima od raka dojke.

U enciklopediji za pacijente koju izdaje taj centar članak o kurkumi navodi: „Lipidska baza lecitina, riblje ulje ili esencijalne masne kiseline mogu se također koristiti za pojačavanje apsorpcije.” Kao iu slučaju mnogih drugih hranjivih tvari i dodataka prehrani, kapsule ribljeg ulja omega-3 djeluju u sinergiji kako bi povećale dobrobiti kurkume.

I na koncu, reklo bi se da čak i malo kurkume ima snažan učinak. U proučavanju stanica u kojemu su rezultati pokazali da kurkumin sprečava nastanak raka kože (melanoma), uAndersonovu centru su otkrili da je djelotvoran bez obzira na konzumiranu količinu.

Njihovi autori navode da se „mehanizam NF-ĐB, koji potiče upalni proces i stvaranje karcinoma, suzbija bilo kratldm izlaganjem velikim koncentracijama ili pak dugotrajnim izlaganjem manjim koncentracijama kurkumina”. Drugim riječima, ne morate uzimati goleme doze da biste profitirali.

Čak i samo četvrtina do polovina čajne žličice dodane u juhe, variva, pirjana jela i jela od curryja bit će dovoljno za dobrobit.