Navigacija

Kurkuma – začin mudrih

Tu dobre vijesti na temu Alzheimerove bolesti ne prestaju. Kurkuma je također pokazala da može poboljšati opće kognitivne sposobnosti.

Nije pretjerano reći da taj začin, čini se, pomaže ljudima u svladavanju mnoštva mentalnih zadataka, uključujući i pronalaženje ključeva od automobila.

Istraživači na singapurskom nacionalnom’ sveučilištu ispitali su 1010 starijih Azijata (prosječne starosti 68 godina) u vezi s njihovim navikama uzimanja curryja i svrstali ih u tri kategorije konzumenata curryja:

– oni koji curry konzumiraju često ili „vrlo često” (jednom mjesečno do svakodnevno; 4.3 posto ispitanika)
– oni koji curry konzumiraju „povremeno” (41 posto ispitanika)
– oni koji curry konzumiraju „rijetko ili nikada” (16 posto ispitanika)

Rukovoditelj istraživanja, doktor Tze-Pin, sa svojim je kolegama potom ispitanicima dao na uvid standardne testove za ispitivanje moždanih funkcija (tzv. MMSE). Rezultate tih testova potom su usporedili s konzumacijom curryja.

Zaključak je bio da oni koji „često ili vrlo često” konzumiraju curry pokazuju 49 posto manju vjerojatnost razvitka kognitivnih problema, u usporedbi s onima koji ga konzumiraju „rijetko ili nikada”, dok je grupa „povremene” konzumacije povezana sa 38 posto manjim rizikom.

„Takvi rezultati prvi su epidemiološki dokazi koji potvrđuju povezanost uzimanja curryj a s kognitivnim sposobnostima, na što e već ranije upućivao i velik broj rezultata drugih istraživanja”, ustvrdio je dr. Ng.

Istraživanje je ipak imalo i neka ograničenja jer nije uzimalo u obzir I druge faktore u curryju koji povećavaju ili smanjuju rizik, kao što su bilje i masnoće, a točnost podataka o konzumiranju koje ispitanici sami iznesu nije posve sigurna.

Unatoč tim ograničenjima, istraživači ukazuju na kurkumu kao na očigledno objašnjenje zabilježenih razlika između ljubitelja curryja i onih koji ga rijetko konzumiraju.

Kao što je dr. Nag zamijetio, zanimljivo je da se navodi kako je u Indiji učestalost Alzheimerove bolesti među pripadnicima životne dobi između 7o. i 79. godine četiri puta niža nego u istoj grupi u Sjedinjenim Američkim Državama. „Rezultati koje navodim stoga su važni jer upućuju na znatnu dobrobit za kognitivno funkcioniranje, čak i u slučajevima rijetkog ili umjerenog uzimanja curryja. “