Navigacija

Kurkuma – začin za zdravlje

Kurkuma je pripadnik obitelji đumbira, a kao i đumbir, već je odavno poznat u Indiji i Kini kao sastavni dio narodne medicine, konzervans za hranu, bojilo i začin.

Kurkuma nudi toliko izuzetnih dobrobiti za zdravlje da gotovo predstavlja zasebnu klasu. Tamnonarančasti korijen biljke kurkume sadrži niz sastojaka iz grupe polifenola koje nazivamo kurkuminoidima, koji su pak bliski srodnici polifenolnim antioksidansima iz čaja, čokolade, jagoda, đumbira, grožđa, šljiva i drugog voća, povrća, bilja i začina, koji sprečavaju bolesti srca i nastanak raka.

Ista tvar, kurkumin, razlog e žuto-narančaste boje kurkume, ali I pozitivnog učinka na naše zdravlje. To je stoga što se kurkumin sastoji od tri posebno snažna polifenola-kurkuminoida zvana tumeron, altantone izingberen.

U usporedbi s drugim polifenolima iz biljne hrane, ti kurkuminoidi imaju izuzetna antioksidacijska i protuupalna svojstva. (Iako zvuči slično, lcurkumin nije ni u kakvoj vezi s kuminom, popularnim sjemenom koje se koristi u čiliju i drugim meksičkim i španjolskim jelima.)

Dosad je kurkumin pokazao ova ključna zdravstvena svojstva:

– smanjuje upalu, oksidaciju, kao i amiloidne naslage koje se vezuju uz Alzheimerovu bolest,
– snažan je antioksidans i protuupalno sredstvo čija je aktivnost uklanjanja slobodnih radikala veća nego kod vitamina C i većine polifenola, uključujući ivitamin E i katebine iz čaja, kao i flavonole iz kakaa i tamne čokolade,
-ima protuupalni učinak usporediv s učinkom steroida i nesteroidnih lijekova (npr. aspirin, ibuprofen, naproxen),
– štiti kardiovaskularni sustav smanjujući razinu triglicerida i kolesterola, popravljajući nastalu štetu na staničnim membranama, blokirajući upalne procese i nakupljanje trombocita,
– štiti jetra nizom mehanizama,
– popravlja oštećenja mozga nastala traumom glave I poboljšava terapeutsku dobrobit kada se uzima zajedno s masnom ribom ili ribljim uljem omega-3.

Iako kurkumin čini samo 3 do 5 posto kurkume, čak i samo mala količina pridonosi zaštiti zdravlja.

Manje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a s više kurkume Kao što smo vidjeli, završni proizvodi glikozilacije su tvari koje nastaju tijekom razgradnje šećera u tijelu.

U ljudskome se tijelu ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) stvara stalno I polagano, a s vremenom se nakuplja. Kod dijabetičara je pak oštećenje tkiva pojačano jer kod njih visoka razina šećera u krvi ubrzava kemijske reakcije koje dovode do stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Kurkuma - začin za zdravljeKako bi istražili odnos između ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, dijabetesa i kurkumina, istraživači su tijekom osam tjedana dijabetičlcím mišévima davali doze kurkumina, po 200 mg na kilogram tjelesne mase, a nakon određenog vremena provjerili su razinu antioksidansa i ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Otkrili su da se zbog uzimanja kurkumina kod njih znatno smanjio oksidacij ski stres.

To je važan podatak jer znamo da ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) u tijelu nastaje brže kada je razina šećera u krvi povišena, kao u slučaju dijabetesa.

A kao što znamo, i kao što ova članak pokazuje, povišena razina inzulina i šećera u krvi kod djece I odraslih koji ne boluju od dijabetesa u današnjem je društvu u porastu. Ta se pojava može ublažiti primjenom prehrambenih i zdravstvenih strategija koje se preporučuju i dijabetičarima.

Dokazano je da obilno dodavanje kurkume raznim receptima, kao i uzimanje kurkuminih dodataka prehrani l može usporiti procese starenja i pridonijeti pomlađivanju svih organa,