Navigacija

Lifting u pauzi za ručak

Riječ je o liftingu prilagođenu užurbanim generacijama današnjice. Takn su postupci obično jeftiniji od tradicionalnih liftinga, a gotovi su za tili časak.

No pružaju li vam oni doista ono zbog čega ih plaćate. Prije no što potrošite velik dio džeparca na »peglanje« bora, dobro proučite što uistinu plaćate.

Je li takav lifting učinkovit kao i tradicionalan?

NE On nema toliko dugotrajan učinak. Ozbiljno zatezanje kože lica zahtijeva opću anesteziju, rezove znatne veličine i ostanak u bolnici najmanje preko noći, da ne spominjemo jedan ili dva tjedna oporavka na miru. Danas se možete s pauze za ručak vratiti na posao izgledajući puno mladi.

Taj se postupak služi koncima s kukicama kako bi se podigli obješeni dijelovi kože na područjima poput čela, lica i vrata. Nakon izvođenja vrlo malih rezova, kirurg uvodi ispod kože iglu s kirurškim koncem.

Lifting u pauzi za ručakKukice na kraju svakog konca otvaraju se kao kišobrani i podižu obješenu kožu, a zubići na drugome kraju usidre kožu za druga tkiva lica — i eto, vaši obrazi, vrat i čelo izgledaju mlade. Taj postupak zahtijeva samo lokalnu anesteziju i vrlo kratak oporavak.

Ipak, neki stručnjaci upozoravaju kako je bolje upotrijebiti skalpel, a ne igle. »Podizanje lica s pomoću končića djeluje kod lutaka, ali ne i kod ljudi«, kaže dr. Robert Kotler, autor »Tajni estetskog kirurga s Beverly Hillsa«.

Takvi postupci nose nizak rizik od komplikacija — ipak, ništa se ne reže, a nije potrebna ni opća anestezija — ali su im rezultati kratkotrajni.

Dok učinak tradicionalnog liftinga traje 10 do 15 godina, lifting s pomoću končića rezultate pokazuje samo 2 do 4 godine. Rezultati su blaži (čitaj: manje dojmljivi), a u nekim slučajevima zbog pomicanja končića može doći do asimetrije lica.

Pored toga, končići se katkad čak mogu kroz kožu i vidjeti. Liječnici koji ustraju na takvom liftingu uglavnom ih preporučuju mladim pacijentima sa slabijom obješenosti kože lica.