Navigacija

Liposukcija

Bez obzira na to koliko vježbate ili pazite na prehranu, ne možete promijeniti genetsku sklonost nakupljanju masti u određenim područjima.

Ipak, zahvaljujući modernoj tehnologiji, nakon samo dva sata boravka u liječničkoj ordinaciji možete je napustiti puno ljepše linije. No liposukcija nije sredstvo mršavljenja.

Uklanja li liposukcija ružne kobasice s trbuha?

DA Liposukcija uklanja salo iz ciljanih područja, iako se, nakon operacije, možete udebljati na nekim drugim mjestima. Liječnici mogu liposukcijom, prilikom koje se tjelesne masti doslovce isisavaju iz tijela cjevčicom zabodenom kroz Vašu kožu, ukloniti između 0,25 i 7,5 kg tvrdokorna sala koje ne reagira na promjenu prehrane ni tjelesnu aktivnost.

Takvo je salo na trbuhu, bedrima, stražnjici ili podbratku.

Upozorenje: tjelesna masa izgubljena u takvu postupku često se vrati, iako je manja vjerojatnost povratka na ista mjesta s kojih je salo isisano jer su masne stanice koje su se ondje nalazile zapravo uklonjene.

U istraživanju provedenu u Dallasu, 43% pacijenata je nakon liposukcije vratilo svoju tjelesnu masu, a 56% njih je unutar 6 mjeseci nakon operacije vratilo između 2,5 i 5 kg. Svejedno je 80% pacijenata bilo zadovoljno rezultatima, vjerojatno zato što su i dalje bili zadovoljniji svojim »problematičnim mjestima«.

liposukcijaJe li liposukcija potpuno siguran postupak?

NE S obzirom na ostale operacijske postupke, liposukcija je relativno sigurna, ali ne i potpuno bez rizika.

Dva su istraživanja krajem prošloga stoljeća odredila stopu smrtnosti od liposukcije na približno 20 slučajeva na 100.000, tj. jedan slučajsmrti na 5000 izvedenih postupaka. Do smrti dolazi uslijed komplikacija kao što su pretjeran gubitak krvi i tjelesnih tekućina, zatim infekcije te krvni i masni ugrušci koji su stigli do pluća.

Ozbiljno predebele osobe kao i one s drugim zdravstvenim problemima nose povećan rizik. Druge moguće nuspojave uključuju povišenu osjetljivost ili gubitak osjeta u obradivanim područjima te povećanje dojki nakon liposukcije trbušne stijenke.

Jedno je istraživanje pokazalo kako su se kod 40% pacijenata nakon liposukcije trbušne stijenke spontano povećale dojke.

Predstavlja li liposukcija čudotvoran lijek za debljinu?

NE Ozbiljno predebele osobe neće smršavjeti zahvaljujući liposukciji. Zapravo, ukoliko se uklanja više sala, utoliko je operacija opasnija.

Isto tako, ona vas neće riješiti celulita ni strija. Najbolji su kandidati za ovaj postupak osobe čija je tjelesna masa blizu zdrave, ali i dalje nose naslage sala koje ne odgovaraju ni na promjenu prehrane ni na tjelesnu aktivnost. Prednost je i elastična koža koja se neće objesiti.

SMANJENJE DOJKI LIPOSUKCIJOM

Žene koje žele bez većih operacija ili ožiljaka smanjiti težinu svojih dojki sada imaju mogućnost podvrći se liposukciji. Taj postupak može, prema neobjavljenim podacima, smanjiti veličinu dojki za jedan broj košarice grudnjaka.

Ožiljci od liposukcije manje su upadljivi no oni od operacije smanjenja dojki, koja k tome traje i triput duže. Žene s mnogo masnog tkiva u dojkama (često kod onih u postmenopauzi) bolje su kandidatkinje od žena koje imaju više žljezdanog od masnog tkiva (tako je često kod mladih žena).