Ljetna salata od ječma i povrća
Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 10 minuta
Sastojci:
1 tikvica, narezana na komadiće veličine oko 1,5 crn
30 dag ječma koji se brzo kuha
3/4 žličice soli
1 žlica maslinova ulja
1 žuta ili zelena paprika, narezana na kockice veličine 1,5 cm
1/3 šalice narezane svježe metvice
0,5 dl limunova soka
25 dag rajčice, narezane na kriške
Priprema:
U velik lonac ulijte 3 šalice vode i pustite da uzavri. Dodajte ječam i četvrtinu žličice soli i kuhajte oko 10 minuta dok ječam ne omekša. Dobro ocijedite. U međuvremenu, u velikoj tavi na umjerenoj vatri zagrijte 2 žličice ulja.
Dodajte papriku, tikvice, češnjak i preostalu sol.
Pirjajte, često miješajući, oko 5 minuta, dok paprika ne omekša. U velikoj zdjeli pomiješajte metvicu, sok od limuna i preostalu žličicu ulja.
Dodajte ječam, pirjano povrće, rajčice, krastavac i crni papar te dobro promiješajte.
Na kraju dodajte kozji sir i sve zajedno pažljivo promiješajte.
Poslužite ohlađeno do sobne temperature ili malo rashlađeno.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 298 kcal (1251 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 14 g (od toga nezasićenih 3 g),
- kolesterola 20 mg,
- ugljikohidrata 33 g,
- bjelančevina 10 g,
- soli 350 mg.