Navigacija

Madraci i jastuci

Skoro trećinu života provedemo spavajući pa je jasno kako bi nam ležaj trebao biti udoban. Prečesto loši madraci i jastuci uzrokuju probleme sa spavanjem i pogoršavaju jutarnje bolove.

Ili nas, baš u trenutku kad bismo trebali blaženo usnuti, alergija na pelud, grinje ili kućne ljubimce vrati u surovu realnost kihanja i kašljanja.

Sva je sreća što su znanstvenici uložili puno truda kako bi otkrili što nam može osigurati kvalitetan i okrepljujući san.

Je li tvrd madrac najbolji za probleme s leđima?

NE Vrijeme je za preispitivanje uobičajena vjerovanja o tvrdoći madraca i bolovima u leđima. Izgleda da malo elastičnosti ipak dobro dođe. Istraživanja pokazuju kako tri od četiri kirurga ortopeda (specijalisti koji operiraju kralješnice osobama koje pate od najjačih bolova u ledima) smatraju tvrde madrace najboljima za bolna leda.

madraci i jastuciNo preporuči li vam liječnik ležaj tvrd poput kamena, pokažite mu ovaj tekst.

Jedno je španjolsko istraživanje 313 osoba s bolovima u ledima pokazalo kako blago elastični madraci ublažavaju noćne, jutarnje i bolove u ledima općenito.

77 posto ih je izjavilo kako su im se bolovi smanjili, u usporedbi sa 85 posto onih koji su spavali na umjereno tvrdu madracu.

Sudionici iz posljednje skupine i preko dana su doživljavali 40 posto manje bolova.

Zašto? Neki stručnjaci sumnjaju kako malo mekši madrac nudi bolji oslonac osobama ukočenih mišića i zglobova. Za razliku od njih, iznimno tvrdi madraci ne dopuštaju ramenima i kukovima da u njih lagano utonu. Umjesto toga vam se na posljetku kralješnica svine u neudoban položaj.

Hoću li bolje spavati na modernu madracu?

MOŽDA Vrlo skupi madraci prepuni su reklamnih smicalica od dvostrukih opruga do astropjene. Ne dajte se navući!

I madrac srednje cijene može biti jednako udoban. Ako ste se ikada našli u trgovini madracima, mogli ste se osjećati kao u autosalonu.

Tu je čak bio i pripadajući trgovac koji izgleda kao da je njemu važnije nego vama da si kupite nov madrac. Industrija madraca velik je posao i svi vas proizvođači žele uvjeriti il kako nude nešto baš posebno što će vam na jedinstven način osigurati najzdraviji san. Jasno, I sve ima svoju cijenu.

Usprkos agresivnu reklamiranju slojevitih s unutrašnjosti opruga, viscoelastic poliuretanskih pjena, lateksa i c zrakom punjenih prilagodljivih i, komora, najbolji je madrac i dalje baš onaj koji je vama najudobniji. A to je vrlo individualno.

Ublažavaju li anatomski jastuci bolove u vratu?

DA odgovarajući vam jastuk može pomoći da bolje spavate i probudite se bez bolova u vratu. U čemu je kvaka? Morat Ćete ih iskušati više dok ne nađete onaj koji vam baš odgovara.

Do 80 posto odraslih osoba u nekom se dijelu života susretne s bolovima u vratu. Njihovi su uzroci mišićne ozljede, artritis, osteoporoza ili jednostavno— istrošenosti vratne kralješnice zbog loša držanja tijela (naginjanje glave prema naprijed za računalom ili u automobilu) ili zbog starosti.

madraci i jastuci No, imamo i dobre vijesti. Nekoliko istraživanja govori u prilog tome da anatomski jastuci mogu olakšati bolove, iako ćete, prije no što nađete onaj savršeni, vjerojatno morati isprobati nekoliko vrsta i veličina.

Neki jastuci koji pružaju oslonac vratu izgledaju kao i standardni jastuci, uz produžetak za vrat i gornji dio kralješnice.

Drugi su u obliku valjka ili pak pravokutnika s udubljenjem za glavu i tvrdim dijelom koji drži vrat.

Neki su izrađeni od spužvaste pjene, neki napunjeni vodom, zrakom, heljdom ili drugim materijalima.

Na Sveučilištu Johns Hopkins provedeno je istraživanje na 41 pacijentu s kroničnim bolovima u vratu. Oni su, po dva tjedna, najprije iskušavali jastuk u obliku valjka, a zatim i vodeni jastuk.

Voditelji su istraživanja ustvrdili kako polovici više odgovara vodeni jastuk jer im je omogućio bolji san i buđenje s manje bolova. Drugi su dali prednost valjkastom jastuku ili vlastitu standardnu jastuku.

Kad su 52 Australca s bolovima u vratu iskušala četiri anatomska i jedan standardni jastuk, 77 ih je posto reklo kako su im anatomski jastuci donijeli bolji san, a 61 posto ih je doživljavalo manje jutarnjih glavobolja. No među jastucima nije bilo jedinstvena pobjednika. Nekoliko njih je bilo uspješno u olakšavanju problema.

Dobrovoljci su jednostavno rekli kako su najbolji mekani jastuci koji pružaju dobar oslonac pri-rodnoj zakrivljenosti kralješnice i vrata. znanstvenici predlažu da prije konačna odabira iskušate nekoliko različitih jastuka.

Olakšavaju li antialergijske plahte, prekrivači madraca i jastučnice simptome astme i alergija uzrokovanih prašinom?

NE Sama se posteljina ne može boriti s uzročnicima respiratornih problema. Umjesto toga vam je potreban cjelovit plan borbe s grinjama.

Mikroskopske životinjice s osam nogu žive u uvjetima povišene vlage, a hrane se odbačenim stanicama ljudske kože koje čine veći dio kućne prašine.

Najradije se gnijezde u jastucima i madracima, gdje stvaraju noćne more milijunima alergičnih osoba. No, standardan savjet alergologa — ulaganje u antialergij sku posteljinu — neće djelovati ako je to jedino što ćete protiv grinja poduzeti.

U nekoliko se istraživanja pokazalo kako posteljina koja bi trebala hvatati grinje jedva da ublažava kihanje, curenje nosa, kašalj i suzenje očiju, najčešće simptome alergije na grinje.

U jednom su švicarskom istraživanju 30 žena i muškaraca oboljelih od astme, oni koji su se koristili antialergijskim plahtama imali na madracima manji broj nekih vrsta grinja, ali se rad njihovih pluća nije poboljšao. Za lijekovima, obično rezerviranim za napadaje astme, posezali su jednako često kao i osobe koje nisu imale takve prekrivke na madracima.

Dva su druga istraživanja— jedno provedeno na 1122 osobe i drugo koje je uključivalo 279 žena i muškaraca — dala slične rezultate, manji broj grinja, no ne i ublažavanje simptoma.

Takve prekrivke mogu najbolje djelovati kao dio veće strategije koja uključuje tjedno pranje posteljine na 55 ‘C, snižavanje vlage u zraku (najbolje ispod 40 posto) s pomoću klimatizacijskih uređaja ili odvlaživača, uporabu tepiha koje možete prati u stroju za rublje te zamjena tapecirana namještaja, idealna za grinje, drvenim, kožnim ili plastičnim.