Navigacija

Masaža međice

Masaža međice (prostor između vagine i anusa) poznata je i pod nazivom perinealna masaža i smatra se dobrom metodom za omekšavanje tkiva međice.

To radimo iz razloga kako bismo olakšali sami porod i da se smanji vjerojatnost epiziotomije odnosno rezanja međice te šivanja kože nakon toga.

Kako bi masaža bila učinkovitija i ugodnija koriste se i posebna ulja ili kreme za ovu vrstu masaže (možete ih kupiti u ljekarnama).

2000. godine izrađena je studija u Velikoj Britaniji prema kojoj se pokazalo da je vjerojatnost pucanja međice 2. i 3.stupnja te nužnost epiziotomije smanjena za 6% kod žena koje su svakodnevno masirale međicu i to nakon 34. tjedna trudnoće.

Nije veliki postotak, ali nije niti na odmet probati masažu. Može samo pomoći. Osim toga, žene se masažom lakše naviknu na osjećaj zatezanja na ovom dijelu tijela pa ga lakše podnose i na porodu i opuštenije su, a samim time je i manja vjerojatnost da će doći do puknuća međice.

Kako se izvodi masaža međice, odnosno perinealna masaža?

Nakon 34. tjedna svaki dan sjednite u polusjedeći položaj, kao da se spremate roditi. Probajte biti što više opušteni. Obzirom da je trbuh sada već velik, zasigurno ne možete vidjeti međicu tako da je korisno uzeti ogledalo kako bi ju pobliže vidjeli i upoznali se s ovim dijelom Vašega tijela.

masiranje međiceSavjetujemo da skratite nokte kako se ne biste ozlijedili. Uzmite ulje namijenjeno za ovu vrtsu masaže, kako bi njime dodatno omekšali kožu međice kao i prste kojima izvodite masažu. Time ćete zasigurno pospješiti ugodnost masaže.  Palce (do dužine prvog članka) smjestite u rodnicu i širite međicu na stranu i dolje prema rektumu, sve dok ne osjetite peckanje.

Zadržite taj položaj dok peckanje ne prestane i zatim masirajte dalje u smjeru prema gore i dolje. Tako će Vas vući i glavica bebe dok bude izlazila pa je bolje da se sada naviknete na barem približan osjećaj i omekšate taj predio. Nakraju masirajte područje između kažiprsta i palca, oko jedne minute. J

ako je važno da sve radite pažljivo i nježno. U protivnom možete nanijeti ozljede tom dijelu i uzrokovati oticanje tkiva. Izbjegavajte pritisak na mokraćni kanal kako ne biste prouzročili infekcije ili iritacije. Čitava masaža uobičajeno traje od 4 do 10 minuta. Ako Vam je lakše, masažu može izvoditi i Vaš partner.