Navigacija

Mediteranska dijeta

Kao što joj i sam naziv kaže, ova je dijeta usko povezana s mediteranskom regijom, blagodatima koje ona pruža i karakterističnom prehranom mediteranskih područja.

Posebice ovdje možemo spomenuti Grčku i Italiju kao izvorišta mediteranske prehrane. Kod ove specifične ishrane, poboljšava se kardiovaskularna slika, podiže se razina imuniteta organizma te produljuje život.

No ono što je posebna blagodat je gubljenje težina. Takav način prehrane postoji već stoljećima, no znanstveno istraživanje provedeno je tek šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od tada je i znanstveno potvrđen kvalitetan utjecaj ove ishrane na optimalno zdravlje čovjeka, kao i gubitak kilograma.

mediteranska dijetaŠto zapravo jesti?

No što zapravo podrazumijeva taj “mediteranski način prehrane”? Ova tradicionalna prehrana bazira se na hrani s plantaža, ograničenom unosu mesa i mesnih prerađevina, te unosu malih količina vina i maslinova ulja, a upravo je na tom istom principu bazirana mediteranska dijeta.

No, prije svega, moramo biti svjesni da je ova dijeta znači promjenu prehrambenih navika i način ishrane. Kako biste zdravo izgubili kilograme, u vašoj prehrani moraju biti zastupljeni voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, te riba u visokom postotku. Uz ribu se ponekad jede i janjetina, dok su ostale vrste mesa malo zastupljene.

Čaša vina svaki dan je normalna, gotovo obvezna stvar, a maslinovo ulje slobodno dodajte svim salatama i povrću koje konzumirate.Ono što morate pokušati izbaciti su masti i pržena hrana, a posebice grickalice i gazirani sokovi.

Odlučite i promjeniti način ishrane

Za početak možete pokušati sa navedenim jelovnikom, a kasnije kada se malo uhodate i počnete gubiti kilograme, slobodno sami kreirajte jelovnik, uvijek se držeći preporučenih namirnica. Mediteranska prehrana može postati vaš zdrav način ishrane uz koji ćete si produljiti život i skinuti nepotrebne kilograme.

Primjer jelovnika

Doručak:

– lješnjaci i jogurt, može i kava ili čaj

Ručak:

– juha od leće, špagete s mesnim okruglicama i dinja

Međuobrok:

– mozzarela i rajčica s tostom

Večera:

– tuna s rižom i salsom te salata od šparoga