Navigacija

Migrene

Migrene, za koje se danas smatra kako nastaju zbog promjena u neurološkoj aktivnosti mozga, mogu uzrokovati strašne bolove, tjerati na povraćanje, a uz njih katkad idu i neki »čudni«simptomi — nekim migrenama prethode»aure« ili bljeskovi svjetla, nestajanje dijela vida u obliku»slijepih pjega« ili osjeti poput škakljanja.

Mnoge osobe i ne znaju da je njihova glavobolja zapravo migrena. Imate li bilo koji od sljedećih simptoma, možda patite od migrene: probadajući bolovi s jedne ili obje strane glave, mučnina, osjetljivost na svjetlo i zvukove, toliko jaki bolovi da ne možete obavljati normalne aktivnosti.

POMAŽE

Sredstva protiv bolova od migrene

Ako vam je migrena blažeg oblika — što znači da vas njezini napadaji obično ne onemogućuju u svakodnevnim aktivnostima, te da vas oni tjeraju na povraćanje u samo 20% slučajeva — ovi vam jeftini lijekovi koji se kupuju bez recepta mogu pomoći, tvrde stručnjaci za bolove s klinike Diamond Headache u Chicagu.

Djeluju i Aspirin, ibuprofen, acetaminofen i naproksen, ali vam mi preporučujemo sredstvo protiv migrene koje se može kupiti bez recepta, a koje sadržava mješavinu acetaminofena, Aspirina i kofeina.

Prema jednome istraživanju, takve pilule ublažavaju bolove od migrene 20 minuta brže nego ibuprofen. U drugome su istraživanju u ublažavanju bolova od umjereno intenzivne migrene bile bolje i od lijeka za migrenu koji se prodaje preko recepta,sumatriptana (Imitrex), a posebno kad se uzmu na prvi znak napadaja.

migrene Lijekovi koji se prodaju preko recepta za zaustavljanje migrene

Ako vam gore navedeni lijekovi ne pomognu, raspitajte se kod liječnika o zlatnom standardu u liječenju teških glavobolja. Njegovo je ime triptan. Ovaj lijek, koji se još naziva i selektivnim agonistom serotoninskih receptora (medu robnim su markama imena Imitrex, Zomig i Frova), može zaustaviti migrenu ako se uzme na njezin prvi znak, a može olakšati bolove i kad napadaj već traje.

Triptani počinju u 24 do 45% slučajeva ublažavati bolove unutar jednog sata, a njihov potpun prestanak donose unutar dva sata kod 23 do 42 posto osoba koje su ih uzimale.

Prehrana vrlo siromašna masnoćama

Kad su 54 osobe, podložne migrenama, kroz 12 tjedana uzimale hranu s malo masnoća (samo su 10 do 15% kalorija dobivale iz njih), 94 ih je posto doživjelo barem 40% manje glavobolja.

Kad bi ih migrena i zadesila, bolovi su bili 66% slabiji, a glavobolja bi trajala približno 70% kraće. Kao rezultat toga, oni su trošili 72% manje lijekova nego prije istraživanja, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Loma Lindi.

Lijekovi koji sprečavaju migrenu

Patite li svakog mjeseca od 2 ili više napadaja migrene, kandidat ste za ovu vrstu lijekova. Stručnjaci sa Sveučilišta East Carolina tvrde kako vam pravi lijek može upola smanjiti rizik od budućih glavobolja — ali, morate biti strpljivi.

Prve učinke treba pričekati i do 4 tjedana, a tek se nakon 6 mjeseci može zaključiti odgovara li vam
doista takvo liječenje.

Lijekovi za sprečavanje migrene s najboljim rezultatima jesu beta-blokatori propranolol (Inderal) i timolol (Blocadren). Istraživanja govore u prilog tome kako je 90% osoba koje su ih uzimale nakon toga bilo bolje.

Druge mogućnosti iz prve crte obrane, kojima su stručnjaci s East Caroline dali peticu iz učinkovitosti, uključuju antidepresiv amitriptilin (Elavil) te antikonvulzive divalproeks natrij (Depakote) i topiramat (Topamax). Blokatori kalcijevih kanala katkad mogu djelovati u slučajevima kad beta-blokatori ne djeluju.

Lopuh

Jedan stručnjak govori o ljekovitim pripravcima temeljenima na lopuhu kao o»biljnim sredstvima protiv glavobolje čija je sigurnost danas najbolje ispitana«.

U istraživanju provedenu na 245 osoba, objavljenu u američkom časopisu Neurology, 68% je onih koje su uzimale lopuh u obliku proizvoda Petadolexa doživjelo pad broja migrena za najmanje 50% — što je bolji rezultat od onih koje postižu neki lijekovi za sprečavanje migrena koji inače predstavljaju standard u njezinu liječenju.

migrenePOMAŽE NEKIMA

Akupunktura

Jedan je britanski pregled 13 istraživanja donio zaključak kako je prerano reći može li akupunktura spriječiti ili ublažiti glavobolju. No u istraživanju 401 osobe s glavoboljom, od kojih je većina patila od migrene, znanstvenici s Memorial SloanKettering Cancer Centra u New Yorku ustvrdili su kako su one osobe koje su kroz 3 mjeseca prošle 12 liječenja akupunkturom, trošile 15% manje lijekova protiv bolova od onih koje nisu išle na akupunkturu.

Vitamin B2 (riboflavin)

Njemački su znanstvenici izvijestili kako je, u jednome belgijskom istraživanju, u kojemu je 55 osoba ovaj vitamin uzimalo svaki dan kroz 3 mjeseca, 60% njih doživjelo samo polovinu uobičajenih napadaja migrene. Ti su dobrovoljci uzimali 400 mg na dan, što je 300 puta više od preporučene dnevne količine (1,5 mg). Potrebna su duža istraživanja kako bi se vidjelo jesu li takve količine sigurne.

Majčinski vratić

Ova omiljena biljka nudi samo »blage i prolazne«koristi, tvrde britanski znanstvenici koji su pregledali 5 dobro postavljenih istraživanja učinaka majčinskog vratića na migrenu.

No u novijem su istraživanju ekstrakta majčinskog vratića, koji sadržava stabilne razine djelatnog sastojka partenolida, ponavljane migrene bile prorijeđene sa skoro 5 mjesečno na približno samo tri.

Melatonin

Kad su 34 Brazilca oboljela od migrene kroz 3 mjeseca uzimala melatonin svaku noć prije spavanja, 2/3 su izjavile kako im je broj doživljenih migrena pao za 50%, a njih 8 – migrena uopće nije više mučila.

Napomena: sudionici tog istraživanja znali su da uzimaju melatonin, tako da se barem neka poboljšanja mogu pripisati učinku placeba.

Magnezij

Najmanje je u 8 istraživanja osoba s čestim migrenama pronađen nizak sadržaj magnezija u mozgu. Ipak, kad su znanstvenici dali magnezij dobr ovoljcimapodložnirna napadajima migrene, rezultati su bili miješana značenja — možda i zato što takvi dodaci prehrani ne pomažu onima koji imaju dovoljno magnezija.

On bi mogao najbolje pomoći ženama koje pate od menstrualnih migrena i onima koje prije napadaja dožive auru, ali 2 od 3 istraživanja povezanosti magnezija i migrena nisu dokazala nikakve njegove koristi.