Navigacija

Mliječni proizvodi

Razmišljate li o mlijeku kao zdravoj namirnici, verojatno mislite na svoje kukove i kako biste ih rado sačuvali za starost.

No kako su znanstvenici sv e više saznavali o mlijeku i drugim mliječnim proizvodima, slika njihove prehrambene uloge postajala je sve složenija.

Jesu li mlijeko i tablete kalcija najbolje što se može dogoditi vašim kostima?

NE Vašim kostima doista treba kalcij, no možda nije nužno svakodnevno piti nekoliko čaša mlijeka i tablete kalcija.

Godinama smo ponavljali ovu prehrambenu»mantru« : za zdrave kosti pijte što više mlijeka. Ne volite li mliječne proizvode, tu su tablete kalcija. No znanstveni su dokazi koji podupiru taj savjet iznenaduj uće nepouzdani.

Mliječni proizvodiKao prvo, nedvojbeno je to da je kostima potreban kalcij koji, uz neke druge minerale, tvori približno 65 posto kostura.
Ostatak je sastavljen uglavnom od kolagena.

Većina se kalcija iz hrane ugraduje u kosti, ali je tijelu taj mineral potreban i za zdrave živce, upravljanje srčanim ritmom te izvođenje nekih drugih važnih tjelesnih funkcija. Ne uspijete li si prehranom osigurati dovoljno kalcija, vaše će ga tijelo»posuditi« iz kostiju.

Osteoporoza, ta»bolest krhkih kostiju«, pojavljuje se kad kosti gube kalcij brze no što se on može nadomjestiti. Važeće prehrambene smjernice savjetuju odraslim osobama unos najmanje 1000 miligrama kalcija na dan sve do navršene pedesete godine, kad treba uzimati i više, 1200 miligrama.

Mliječni su proizvodi medu naj izdasnijim izvorima kalcija pa biste mogli pretpostaviti kako vam pijenje mlijeka osigurava naj čvršće kosti, zar ne?

To baš i nije posve točno. Istraživanja nisu uspjela dosljedno pokazati kako oni koji uzimaju dosta mliječnih proizvoda imaju zdravije kosti.

Zapravo, nekoliko je velikih istraživanja ustvrdilo kako te osobe doživljavaju jednak broj lomova kostiju kao i one koje mliječne proizvode izbjegavaju. primjerice, znanstvenici s Harvarda osamnaest su godina proučavali prehranu više od 72.000 žena u postmenopauzi.

Ustvrdili su jedva zamjetnu razliku u riziku od loma kuka izmedu žena koje piju najmanje jednu ili dvije čaše mlijeka svaki dan i onih koje piju jednu čašu ili manje, ali tjedno.

Jedno je drugo istraživanje u kojem je sudjelovalo skoro 61.000 osoba, a koje su proveli švedski znanstvenici, ustvrdilo kako su žene koje su trošile 1200 miligrama kalcija na dan imale jednake izglede za lom kuka kao i žene koje su uzimale manje od 000 miligrama.
Sve u svemu, mala je količina mliječnih proizvoda vjerojatno korisna u prehrani, ali veća ne mora biti ništa bolja.

Mogu li mliječni projzvodi pomoći pri mršavljenju?

MOŽDA Podaci koji potiču na razmišljanje govore kako mliječni proizvodi možda i ubrzavaju mršavljenje, ali su o tome potrebna dodatna istraživanja.

Nekoliko istraživanja, koja su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Tennesseeju, govori u prilog tome kako mliječni proizvodi mogu osobama na dijeti dati određenu prednost.

U jednom su ispitivanju nutricionist dr. Michael B. Zemel i njegovi kolege odredili ozbiljno predebelim dobrovoljcima tri dijete siromašne kalorijama.

Jedna je dijeta bila siromašna mliječnim proizvodima i kalcijem, druga siromašna mliječnim proizvodima, ali je uključivala dodatke prehrani s kalcijem, a treća, bogata mliječnim proizvodima, uključivala je tri porcije mliječnih proizvoda na dan, poput mlijeka siromašna masnoćama.

Nakon šest mjeseci sve su skupine značajno smršavjele (ne zaboravite da su sve tri dijete bile niskokalorijske), ali je skupina koja je uzimala mliječne proizvode smršavjela najviše.

U drugom su istraživanju iste skupine znanstvenika, oni koji su se pridržavali niskokalorijskih dijeta, a usto su jeli i nekoliko porcija mliječnih proizvoda na dan, smršavjeli dvostruko više od dobrovoljaca u sličnoj skupini koji su jeli malo mliječnih proizvoda. Dr. Zemel i njegovi kolege vjeruju kako neki spojevi iz mliječnih proizvoda djeluju na sposobnost tijela da stvara masnoće.

Ipak, ta su istraživanja uključivala samo nekoliko desetaka ispitanika, zbog čega se nameće pitanje primjenjivosti tih rezultata na širu ljudsku populaciju. Nadalje, postoje i istraživanja koja nisu uspjela dokazati nikakvu vezu izmedu mliječnih proizvoda ili kalcija i bržeg mršavljenja.

Snižavaju li mliječni proizvodi siromašni masnoćama krvni tlak?

DA Jedno je veliko istraživanje pokazalo kako potrošnja mliječnih proizvoda siromašnih masnoćama može pomoći snižavanju krvnog tlaka.

Mliječni proizvodiOsobe koje redovito uzimaju mliječne proizvode imaju manje problema s visokim krvnim tlakom. Pitate se zašto) Znanstvenici su nekada smatrali kako je za to djelovanje najvažniji kalcij, što je bilo i logično.

Ipak taj mineral igra veliku ulogu u regulaciji krvnog tlaka. No u istraživanjima se pokazalo kako uzimanje dodataka prehrani s kalcijem često ne uspijeva sniziti krvni tlak kod osoba s povišenim tlakom.

Neki znanstvenici danas sumnjaju kako je za to djelovanje zaslužan vitamin D. Većina je mliječnih proizvoda obogaćena tim vitaminom, predvodnikom metaboličkih promjena koje snižavaju krvni tlak.

Čini se jasnim kako uzimanje mliječnih proizvoda siromašnih masnoćama doista pomaže kod visokog tlaka.

U Istraživanju DASH-a (Dietary Approaches to Stop Hypertension), koje je uključivalo 459 muškaraca i žena, znanstvenici su uspoređivali skupinu osoba kojima je rečeno da jedu više voća i povrća, sa skupinom koja je pored toga jela svaki dan i tri porcije mlijeka, jogurta ili drugih mliječnih proizvoda siromašnih masnoćama, smanjujući usto i unos zasićenih masnoća.

Kontrolna se skupina hranila tipično zapadnjački — s puno masnoća te malo mliječnih proizvoda, voća i povrća. Nakon dva mjeseca, osobe u»voćno-povrćnoj «skupini snizile su svoj, inače visok, krvni tlak u prosjeku za 7,2/2,8 jedinica više od kontrolne skupine.

To ne iznenađuje, jer je voće i povrće bogato kalijem i magnezijem koji su važni za reguliranje krvnog tlaka. No osobe koje su jele i mliječne proizvode siromašne masnoćama, snizile su svoj krvni tlak u prosjeku za 11,4/5,5 jedinica.

NAŠ SAVJET

Zaštitite svoje kosti i na druge načine. Tjelesne aktivnosti bez dodatnog opterećenja, kao što su hodanje ili rekreativno trčanje, jačaju kosti i mogu kod starijih žena umanjiti rizik od lomova za više od 40 posto.

Takoder je jako važno tijelo opskrbiti dovoljnim količinama vitamina D koji pomaže apsorbirati i zadržati kalcij. Tome mogu pomoći i dodaci prehrani, iako se dovoljne količine toga vitamina proizvedu i zasučete li rukave i provedete tako samo desetak minuta na dan na suncu. I nakraju, nemojte pušiti ili pretje-rivati s alkoholom. Čini se kako obje te ružne navike slabe kosti.