Navigacija

Mogu li muškarci oboljeti od poremećaja prehrane?

Poremećaji prehrane ne događaju se samo ženama. U nekoliko je izvora moguće pronaći podatak da je od 5% do 100/0 oboljelih od anoreksije ili bulimije muškoga spola (Gordon, 2000.; Keel, 2005.).

U knjizi o muškarcima koji pate od problema u prehrani i doživljaja vlastita tijela Making Weight: Men’s Conflict:* with Foaa’, Weight,  (2000.), Ändersen, Cohn i Holbrok iznose rezultate kanadskog istraživanja koje je pokazalo da je svaka šesta osoba oboljela od anoreksije ili bulimije muškog spola i da je poremećaj prejedanja gotovo jednako zastupljen kod muškaraca i žena.

Spomenuti autori vjeruju da bi muškarci s poremećajima prehrane mogli činiti gotovo 25% do 30% svih slučajeva, ali nije svima utvrđena dijagnoza.

Muškarci, naime, nisu skloni traženju pomoći u liječenju poremećaja i klinički liječnici upravo zbog toga rjeđe kod njih uspjevaju dijagnosticirati poremećaj prehrane.

Osim toga, dijagnostički kriteriji koji su postojali godinama, poput amenoreje u slučaju anoreksije, isključivali su muškarce.