Navigacija

Najbolji ugljikohidrati

Kompleksni ugljikohidrati – kao što su oni koje nalazimo u svježem voću i povrću, grahu i leći, kao i integralnim žitaricama – zapravo nemaju važniju ulogu od one u prevenciji ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.

Ne samo da su te namirnice bogate protuupalnim antioksidansima, nego sadrže i raznovrsne preventivne fitokemijske tvari i vrlo važna vlakna. Hrana bogata vlaknima usporava proces probavljanja i sprečava brzo otpuštanje glukoze u krvotok.

Standardnoj zapadnjačkoj prehrani ozbiljno nedostaje unos vlakana, što pojašnjava opću tendenciju prejedanja, jer vlakna usporavaju probavu pa se zbog toga dulje osjećamo sitima. Prehrana bez vlakana također pridonosi poremećajima šećera i inzulina u krvi.

Zelena magma tijelu pruža cjelovit prirodni izvor vitamina, minerala, bjelančevina, esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, aktivnih enzima, antioksidansa, detoksikanata i klorofila. S obzirom na to da Zelena magma sadrži esencijalne hranjíve tvari i sve glavne vrste fitokemijskih hranjivih tvari, pomaže u održavanju i zaštiti cijeloga tijela.

Ali kako se hranjive tvari iz Zelene magme mogu usporediti s onima iz svježega povrća? Drugim riječima, dobivate li uzimanjem Zelene magme uistinu ono isto što biste dobili i nekolicinom obroka svježeg povrća?

Da bismo odgovorili na to pitanje usporedili smo prehrambeni sadržaj jednog obroka svježeg povrća kao što su klice alfaljľe, brokula, kupus, mrkva, kelj, krastavci, salata, Špinat i rajčice, s vrijednostima koje nalazimo u jednoj porciji Zelene magme.

Najbolji ugljikohidratiPodaci za Zelenu magmu i povrće zasnivaju se na rezultatima službenih prehrambenih analiza koje su proveli nezavisni laboratoriji, kao i na podacima objavljenima u USDA.

Kada je prehrambena vrijednost jedne porcije Zelene magme uspoređena s vrijednostima jednog obroka različitog povrća, pokazalo se da Zelena magma sadrži veće količine vitamina A, C, B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, magnezija i kalcija nego devet ili svih deset ispitanih vrsta povrća.

Kada je uspoređena količina od 34,0 grama salate od izdanaka alfalfe, kupusa, celera, krastavaca, zelene salate, špinata i rajčice, pokazalo se da Zelena magma ima 5 grama manje ugljikohidrata, ali da sadržava više vitamina A, C, B1, B6 i pantotenske kiseline, a količina magnezija bila je gotovo istovjetna.

Navedena usporedba pokazuje da Zelena magma pruža značajnu dodatnu prehrambenu vrijednost, uz preporučene svakodnevne obroke svježeg povrća. Iako su mjereni samo esencijalni hranjivi sastojci, može se zaključiti da je ista usporedba valjana i na razini različitih fitokemij skih hranjivih tvari.

Važno je naglasiti da Zelena magma sadrži manje ugljikohidrata nego ista količina povrća potrebna za postizanje jednake količine esencijalnih hranjivih tvari.

To je važno za ljude koji su na niskougljikohidratnoj dijeti, kao i za one koji se brinu o tjelesnoj masi, jer znamo da je tjelesna težina izravno povezana s otpornošću na inzulin, koja se pak povezuje s konzumiranjem rafiniranih ugljikohidrata.

Iako ne valja zapostaviti povrće u korist bilo kakvih dodataka prehrani, uzimanje dodatka koji u sprezi sa zdravom prehranom osigurava i kvantitetu i raznolikost potrebnih fitokemijskih hranjivih tvari može pružiti izuzetnu i trajnu zdravstvenu dobrobit, uključujući i maksimum zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti.

Osim ječma, i neke druge vrste zelene hrane, uključujući brokulu, kelj, kupus, klice alfalfe, zeleni čaj i Špinat, sadrže visoke koncentracije određenih fitokemijskih hranjivih tvari posebno povoljnih za zdravlje.

Kako biste uživali dobrobiti tog mnoštva različitih fitokemijskih hranjivih sastojaka iz zelene hrane i drugog hranjivog povrća, a bez gnjavaže oko pripreme biljnog soka, korporacija Green Foods osmislila je proizvod pod nazivom Veggie Magma@ ili Biljna magma.

Ta snažna biljna kombinacija sastavljena je od 18 biljaka, od kojih je većina pretvorena u sok prije negoli je sasušena i pretvorena u prah. Pravljenje soka oslobađa hranjive sastojke iz biljke, čime njihovim koncentriranj em postaju još dostupniji organizmu.