Najčešći izvori završnih proizvoda glikolizacije u hrani
Ovdje ulaze:
– sve vrste hrane pripremljene na visokim temperaturama,
– hrana pripremljena na slabijoj vatri, ali s produljenim vremenom pripreme bez dodane tekućine,
– nagorjelo meso,
– pečeno meso,
– meso peradi pripremljeno u pečenjarnici (pečena pileća ili pureća koža značaj an je izvor ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a) ,
~ pržena hrana,
– prženi orasi, bademí i sjemenke,
– peciva u ambalaži, čija smeđa boja najčešće upućuje na dodatak šećera ili karamela, što su izvor ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a,
– prerađena hrana u obliku čipsa, pereca i sl.,
– brza hrana (većina prodajnih mjesta brze hrane u ponudi ima jela prepuna transmasnoća, prepečeno meso, prženu hranu i gazirana pića),
– kava (osim što podiže razinu kortizola, hormona stresa, zrna kave su pržena, a taj proces stvara ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )) ,
– sve vrste gaziranih pića. Gazirani su napici opasni iz više razloga, uključujući i sadržaj šećera, a što je još i gore, i visokofruktozni sirup.
Zapravo je gotovo svaka boca gaziranog pića dostupna na tržištu proizvedena uz visokofruktozni sirup, čime se u daleko većoj mjeri potiče apetit i pretilost nego običnim šećerom 0d šećerne trske. Mnogi gazirani napici sadrže i karamel kao dodatak boji, a to nisu samo ona najočiglednija, razne kole i piva od đumbira.