Niskokalorična pjena od jagoda
Priprema: 15 minuta
Hlađenje: 1-2 sata
Sastojci:
1/2 kg svježih jagoda
4 bjelanjka
sladilo (u prahu ili tekuće)
vanilin šećer
2 dag tamne čokolade (>70 % kakaa)
Priprema:
Pola količine jagoda izrežite na kriške i rasporedite u zdjelice ili čaše. Ostatak jagoda usitnite mješalicom.
Istucite tvrdi snijeg od bjelanjaka, dodajte sladilo, vanilin šećer i pire od jagoda te sve lagano promiješajte.
Pjenicom prekrijte narezane jagode u zdjelicama i hladite najmanje 1 sat. Prije posluživanja ukrasite naribanom tamnom čokoladom.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 149 kcal (627 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 13,1 g (od toga nezasićenih 0,6 g),
- kolesterola 0,2 mg,
- ugljikohidrata 12 g,
- bjelančevina 12,2 g,
- soli 48 mg.
Inačice:
Pjenicu možete prirediti i s drugim vrstama voća: malinama, borovnicama, bananama, kupinama. Pjenica će biti čvršća (i kaloričnija) ako je umjesto sa sladilom, priredite sa 4 žlice šećera.