Navigacija

Obilježja emocionalne gladi

Postoji bitna razlika između emocionalne i fizičke gladi. Evo glavnih obilježja jedne i druge vrste. Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu – osjetimo glad. Fizička glad javlja se postupno: želudac počinje reagirati pa sat kasnije osjetite jaku glad.

Mnogi koji u novinama i časopisima pišu o čokoladi zaboravljaju da  je ona bila ne samo dio filozofskih, psiholoških već i znanstvenih istraživanja.

Obilježja emocionalne gladiKada se kaže da su ta istraživanja obavljena na Sveučilištu Harvard, priča postaje posebno zanimljiva. U pokusu je sudjelovalo 7800 osoba oba spola koje su jele čokoladu i čokoladne slatkiše jedanput do triput tjedno tijekom više godina.

Zaključak istraživanja bio je da su osobe koje su jele čokoladu živjele dulje od skupine koja uopće nije jela čokoladu!

Ako tražite objašnjenje, ono je relativno jednostavno: tabla čokolade sadržava skupinu moćnih antioksidansa čija bi se količina mogla mjeriti s čašom crnog vina! Katehini iz čaja poznati su antioksidansi i zato je zdravo piti čaj. E pa, tabla čokolade ima četiri puta više katehina od crnog čaja!

No činjenica je da je čokolada »opasna« slastica jer izaziva nezajažljivu glad potičući lučenje inzulina. Što više pojedete, više želite! Nemojte se zavaravati da se želja za čokoladom može nadomjestiti nečim drugim.

Postoji čak ovisnost o određenoj vrsti čokolade, a napast je tako velika da je ovisnici kupuju uvijek na istome mjestu! Osobe na redukcijskoj dijeti trebale bi gledati na čokoladu kao na nagaznu minu: svako približavanje postaje opasno!