Navigacija

Organski uzgojena hrana

Voće, povrće i ostale namirnice iz organskog uzgoja, kakve su nekada bile dostupne samo na tržnicama ili u prodavaonicama zdrave hrane, danas se nalaze i u većini velikih trgovina.

Namirnice s oznakama organskog ili ekološkog uzgoja moraju udovoljiti određenim standardima koji zabranjuju ili uvelike ograničavaju korištenje umjetnih gnojiva, pesticida, hormona, antibiotika i drugih sintetski dobivenih spojeva. One su skoro uvijek i skuplje.

Vrijede li proizvodi iz organskog uzgoja svoje veće cijene?

MOŽDA Odgovor se nalazi u dubini vašega džepa. Ako si proizvode iz organskog uzgoja možete priuštiti, odgovor je svakako»da«.
Kupci koji odluče kušati hranu iz organskog uzgoja mogu se zapanjiti visokim cijenama. Proizvodi iz organskog uzgoja skoro su uvijek skuplji, katkad i dvostruko, od onih uzgojenih na uobičajeni način.

Ako vas njihova veća cijena dovede do toga da jedete manje voća i povrća, to će vam biti medvjeđa usluga. Većina se stručnjaka slaže u tome kako zdravstvene koristi koje dobivate od konvencionalno uzgojene hrane uvelike pretežu nad opasnostima od ostataka pesticida.

S druge strane, nije li vam cijena prepreka, jasno da je bolje jesti jabuke, breskve i krastavce uzgojene bez otrova.

Objasnit ćemo tri kvalitete proizvoda iz organskog uzgoja koji vam mogu olakšati odluku o tome hoćete li ili nećete na njih trošiti novac.

Okus

Neki zaljubljenici u hranu iz organskog uzgoja kunu se kako mrkve, krastavci i druge namirnice uzgojene bez izlaganja poljoprivrednim kemikalijama jednostavno imaju bolji okus. Jasno je kako je okus subjektivna karakteristika, ali ipak neki dokazi govore kako mnoge namirnice iz organskog uzgoja imaju jači okus.

Na primjer, nedavno je istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Clinical Nutrition ustvrdilo kako neke vrste organski uzgojenih jabuka imaju veće koncentracije šećera. Jabuke iz organskog uzgoja imaju i veće koncentracije antioksidansa fenola, koji mogu utjecati na okus.

Organski uzgojena hranaPrehrambena vrijednost

Istraživanja pokazuju kako mnogi potrošači vjeruju da su namirnice iz organskog uzgoja hranjivije od konvencionalnih.

Malen broj znanstvenih istraživanja govori kako je to u nekim slučajevima i istinito, iako dokazi nisu sasvim uvjerljivi.

Na primjer, čak i skeptici priznaju kako lisnato zeleno povrće i krumpir iz organskog uzgoja često imaju malo više razine vitamina C.

Ipak, zbog općenito nedovoljna broja istraživanja u vezi s time, nema jasna dokaza da su namirnice iz organskog uzgoja zdravije od konvencionalnih proizvoda.

Sigurnost

U većini je najrazvijenijih zemalja način upotrebe pesticida strogo propisan.

Njihova se upotreba odobrava samo ako razine ostataka tako uzgojena usjeva predstavljaju djelić razine—  njezin stoti dio — koja se pokazala sigurnom kod laboratorijskih životinja.

Ipak, kako dolaze nova znanstvena otkrića, procjene rizika tih kemijskih spojeva točnije su pa je to dovelo do zabrane ili još strožeg ograničenja upotrebe određenih pesticida. Koliko je to danas znanstvenicima poznato, pesticidi koji se trenutno upotrebljavaju imaju pozitivan omjer koristi i rizika.

Ipak, moguće je da neki spojevi djeluju toliko skriveno i polako da će se njihov štetan učinak vidjeti tek nakon godina i godina izlaganja ili da će udružen učinak mnogih raznih pesticida iz naše hrane uzrokovati više štete no što mi možemo otkriti proučavajući ih pojedinačno.

Poznato nam je kako voće i povrće iz supermarketa često zadržava takve razine otrova protiv kukaca kakve je moguće i dokazati. U jednoj je analizi američka neprofitna udruga Environmental Working Group ustvrdila kako 97 posto bresaka i 94 posto jabuka sadržava ostatke pesticida.

Kod toga pomaže pranje namirnica prije upotrebe, ali se pranjem ne mogu ukloniti baš sve poljoprivredne kemikalije. Guljenjem voća kao što su jabuke možete ukloniti dodatne količine pesticida, ali se na taj način gube i neke važne hranjive tvari.