Navigacija

Paleo dijeta

Možete li zamisliti ishranu sličnu onoj naših pretaka iz starijeg kamenog doba?

Upravo se na toj pretpostavcima zasniva ova zanimljiva dijeta koju je osmislio profesor Loren Cordain.

paleo dijetaAko možete zamisliti svoju prehranu, u kojoj su suhomesnati proizvodi, žitarice, krumpir i soja svedeni na minimun, a u kojoj su meso, morski plodovi i jaja poželjni, ovo je prava dijeta za vas, te dobar način za skidanje suvišnih kilograma.

Paleo dijeta se zasniva na činjenici da su ljudi paleolitika jeli nemasno meso i ribu, dok smo žitarice u našu prehranu uveli tek prije 10 000 godina, kada se i dogodila poljoprivredna revolucija.

U proteklih 200 godina industrijska revolucija još je značajnije promijenila našu prehranu, osobito s pojavom prerađene hrana i umjetnih aditiva koji produljuju rok trajanja namirnica.

Tako mesne prerađevine te aditivi koji sprečavaju kvarenje hrane, pojavili su se tek prije 200 godina. Profesor Cordain baš u tim promjenama vidi izvorišta mnogih bolesti, kao što su dijabetes, rak, srčane bolesti i pretilosti.

U čemu smijete uživati?

U mesu, ribi i jajima svakako, jer ovo su osnovne dozvoljene komponente Paleo dijete. Međutim, kada govorimo o crvenom mesu, ono treba biti sa što manje masnoće. Od povrća je dozvoljno, pa i poželjno sve, osim grahorica i gomoljastog bilja, kao što su krumpir i batat.

Gljive su također dozvoljene namirnice. Kao zamjena za mliječne proizvode, preporuča se nezaslađeno kokosovo mlijeko. S uljima budite oprezni i koristite samo laneno, maslinovo i ulje kanoe, a kada ožednite, pijte vodu i nezaslađeni čaj te prirodne, nezaslađene sokove.

A što izbjegavati?

Ono što svakako morate izbjegavati jesu rafinirani šećer, gomoljasto bilje kao što su krumpir, batat i čičoka, mliječne proizvode i prerađeno meso. Dakle, hrenovke, paštete i mesne nareske morate apsolutno izbaciti iz svoje nove prehrane. Nadalje, izbacite čokoladu, sojino i kikiriki ulje, majonezu i kvasac. Rezultat zasigurno neće izostati!

Ipak, budite oprezni!

Ova dijeta zahtijeva veliku predanost i disciplinu kako bi rezultati bili vidljivi i kako biste vi sami bili zadovoljni. Kao i kod svake dijete, bit će vam potreban jedan period privikavanja, posebice odvikavanje od kave i šećera. Međutim, kod osoba koje jedu mnogo žitarica i mliječnih proizvoda, organizam će doživjeti svojevrstan šok.

Zbog toga je potrebno uzimati kalcij kao nadomjestak pri nekonzumiranju mliječnih proizvoda. No osobe koje inače jedu mnogo mesa i ribe, bit će veoma sretne s ovom dijetom, jer neće morati previše mijenjati svoje navike a uživat će u svojim omiljenim namirnicama. Dijeta međutim nije prilagodljiva veganima i vegetarijancima, jer se sam njen koncept kosi sa konceptima veganske i vegeterijanske kuhinje.

Kako biste saznali nešto više prije nego krenete sa ovom dijetom, pročitajte knjigu “Paleo Diet”, profesora Loren Cordain, ili barem naš prijedlog jednodnevnog jelovnika.

Doručak: omlet sa lukom i špinatom

Ručak: piletina na žaru, velika mješana salata s limunom i maslinovim uljem

Međuobrok: sladoled o kokosa

Večera: salata od tune i badema