Navigacija

Ples i mršavljenje

Mnogi će se složiti s tvrdnjom da je najbolji način za gubljenje kilograma ples. Vježbanje u teretani ili fitness s vremenom mogu postati monotoni, ali s plesom uvijek možete otkriti i raditi nešto novo te se pritom dobro zabaviti u vlastitom domu.

Gubljenje kilograma plesom odličan je spoj ugodnog i korisnog jer tokom plesa radi velik broj mišića na cijelom tijelu koji uz napor sagorijevaju masnoće.

Ne kaže se bez razloga kako plesači imaju najljepše oblikovana tijela. Osim što možete sagorjeti masnoće, plesom možete učvrstiti mišiće, a dobro je i za kardiovaskularni sustav jer jača srce i snižava krvni tlak.

Pravilnim plesom također će te ojačati zglobove, kukove i ostale kosti tijela. Polusatnim bavljenjem ovom aktivnosti možete sagorjeti od 150 do 400 kalorija (ovisno o stilu i intenzitetu ), a ako se njime počnete redovito baviti, ples se većinu unešenih kalorija pretvoriti u energiju koju koristimo tokom dana.

ples i mršavljenjeNaravno, kao i kod svih drugih metoda mršavljenja, potrebno je kombinirati ograničen unos kalorija i njihovu potrošnju vježbanjem.

Ples donosi mnoge pozitivne promjene u Vaš život, podiže raspoloženje, potiče samopouzdanje, rješava Vas stresa i napetosti, a može pomoći i kod degenerativnih promjena kralježnice kod osoba koje dan provode uglavnom u sjedećem položaju.

Ako želite mršaviti zdravo i dovesti tijelo u zavidnu formu, na raspolaganju imate mnogo različitih tehnika i stilova – od zumbe i trbušnog plesa pa do hip-hopa i yoga dancea.

Različite vrste plesova pomažu pri sagorijevanju masnih stanica na različitim mjestima, različitom brzinom i u tome je njegova prednost – različitom vrstom možete odabrati intenzitet vježbanja. Upoznat ćemo Vas s nekoliko najpolularnijih plesova za mršavljenje.

 Zumba

Zumba je plesna tehnika u kojoj kombinirate dinamične kreacije i elemente latinoameričkih plesova. Ona uključuje načela intervalnog treninga izmjenjivanjem brzih i sporih sekvenci, a na jednosatnom treningu zumbe možete sagorjeti čak 500 do 800 kalorija.

Prednost ovog plesa je u tome što ne morate razmišljati o svakom koraku, oni s plesom postaju sve spontaniji tako da se većina ljudi osjeća kao na nekom dobrom, rasplesanom tulumu. Skokovi su sastavni dio ove vrste plesa, stoga zumba nije preporučljiva za osobe koje imaju problema s koljenima.

Pole dance fitness

Pole dance fitness ili ples oko šipke senzualan je i zanimljiv ples koji sjedinjuje jogu, ples i erotske pokrete. Osim što pomaže u sagorijevanju masnih stanica, ovaj ples pomaže ženama da se osjećaju bolje u vlastitom tijelu i podiže njihovo samopouzdanje.

Pole dance fitness razlikuje se od ostalih vrsta plesova po tome što se bazira na individulanom pristupu tako da svaka polaznica otkriva svoj vlastiti način kretanja i plesni izričaj.

ples i mršavljenjeTrbušni ples

Trbušni ples jedan je od najstarijih, ali i dalje jedan od najpopularnijih plesova danas. Ovim plesom mogu se baviti žene svih dobnih skupina, bez obzira na građu tijela i plesno iskustvo.

Stil je veoma zanimljiv jer daje potpuno slobodnu i kreativnost, a pomoću njega možete ojačati mišiće trbuha, trupa, zdjelice, kralježnice i vrata. Osim toga, pokretima trbušnog plesa možete ublažiti bolove u leđima te aktivirati mišiće koji se koriste pri porođaju.

Yoga dance

Yoga dance pomaže u većoj pokretljivosti kralježnice i potiče krvotok te jača sposobnost koordinacije i koncentracije. Temelji se na terapeutskim joga vježbama i omogućuje pokretanje svih 206 kostiju u tijelu. Jednosatnim yoga danceom možete možete sagorijeti oko 400 kalorija.

Jazz dance

Jazz dance moderna je tehnika koja vuče korijene iz klasičnog baleta. Ova vrsta plesa pomaže pri ispravljanju nepravilog držanja tijela, a tijekom jednosatnog treninga može se sagorijeti oko 300 kalorija.

Dakle, nemojte čekati početak tjedna kako biste započeli s nečim novim – pustite svoju najdražu pjesmu, opustite se i zaplešite.