Navigacija

Plivanje

Kako uključuje većinu mišićnih skupina i osigurava dobar aerobni učinak, a koristi i otpor vode, plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja: osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sustav.

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizira krvni tlak, poboljšava opskrbljenost srca i pluća kisikom, produbljuje disanje te povećava kapacitet pluća. Plivanje u vidu rekreacije preporuča se i starijima i odraslima, pa čak i osobama koje imaju stanovite srčane tegobe . Srčani mišići postaju snažniji, a zbog jačanja mišića grudnog koša produbljuje se disanje, a tijelo dobiva više kisika.

K tome, djeluje opuštajuće na živčani sustav, poboljšava pokretljivost zglobova i koordinaciju rada ruku i nogu te pozitivno utječe na vezivno tkivo.

plivanjePlivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge.

Također stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja.

Tijekom plivanja, u pokretu je naše cijelo tijelo i ne treba posebno naglašavati kakav je to dobar učinak za ruke i noge.

Na čovjekovo zdravlje plivanje može djelovati i na potpuno psihološkoj bazi.

Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. Plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje. Na američkom institutu u Seattleu otkriveno je da žene koje plivaju pet puta tjedno mogu za 20% posto smanjiti rizik od raka dojke!

Jednako tako, radije plivajte u toplijem nego u hladnijem bazenu, jer toplija voda potiče bolju prokrvljenost mišića te sprječava neugodne grčeve. Nakon što otplivate zadanu rutu, nemojte odmah izaći iz vode, već lagano plivajte leđno kako bi se normalizirao krvotok.

Ukratko, 10 razloga zašto odabrati plivanje:

1. poboljšava snagu i izdržljivost,

2. razvija se kompletna muskulatura,

3. poboljšava rad krvožilnog i dišnog sustava,

4. potiče izmjenu tvari,

5. mala mogućnost ozljeđivanja,

6. ne opterećuje zglobove,

7. pozitivno utječe na rast i razvoj,

8. razvija radne navike,

9. pozitivno utječe na socijalizaciju,

10. pozitivno utječe na psihički razvoj osobito na samopouzdanje.