Pljeskavica od inćuna
Priprema: 45 minuta
Kuhanjei pečenje: 15 minuta
Sastojci:
60 dag većih svježih inćuna
1 vezica povrća za juhu
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 mala glavica luka, nasjeckana
4 žlice krušnih mrvica
1 jaje i 1 bjelanjak
4 žlice maslinova ulja
2 žlice vinskog octa
sol i papar
peršinov list, lovor, ružmarin
1 limun
Priprema:
Inćune očistite. U litri osoljene vode skuhajte povrće za juhu s nekoliko listića lovora i malo ružmarina.
Kad je povrće kuhano, dodajte ocat i inćune.
Kuhajte ih u toj juhi 5 minuta.
Ocijedite ih i stavite sa strane da se malo ohlade.
Očistite ribe od kostiju i dobivene hlete zajedno s povrćem iz juhe dobro usitnite.
Na maslinovu ulju nakratko propržite luk i češnjak. Maknite s vatre.
Primiješajte inćune, povrće, istučeno jaje i bjelanjak, krušne mrvice, papar, sol i svježe nasjeckan peršinov list pa sve dobro izmijesite.
Oblikujte 4 pljeskavice. Pecite ih na ploči, roštilju ili malo nauljenoj teflonskoj tavi po 5 minuta sa svake strane.
Poslužite s kriškom limuna.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 364 kcal (1528 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 24 g (od toga nezasićenih 16 g),
- kolesterola 50 mg,
- ugljikohidrata 2,1 g,
- bjelančevina 27 g,
- soli 330 mg.