Navigacija

Poremećaji u prehrani

Poremećaji prehrane ozbiljne su medicinske bolesti. Oni se često javljaju s drugim problemima kao što su stres, tjeskoba, depresija ili zlouporaba droga. Također, mogu dovesti i do razvoja teških zdravstvenih problema, kao što su zatajenje srca ili bubrega.

Kod većine ljudi javljaju se u dobi između 13 i 17 godina, u vrijeme emocionalnih i fizičkih promjena kada je prisutan veliki pritisak okoline i vršnjaka.

poremećaji u prehraniAnoreksija nervosa i bulimia nervosa najčešći su oblici poremećaja u prehrani, no u posljednje vrijeme broj dijagnosticiranih poremećaja u prehrani raste, baš kao i broj vrsta poremećaja, poput nearlyreksije, pregoreksije, drunkoreksije, brideoreksije, wannareksije,  manoreksije, dijabulimije.
Anoreksija nervoza (grč. riječi an = ne i oreksis = želja, žudnja) bolest je koja se smatra nepotrebnom, jer osobe same biraju hoće li je izazvati ili ne.

Bolest je prvi put opisao liječnik Richard Morton davne 1689. godine kao samovoljno gladovanje žene koja je ravnodušno odbijala liječenje.

Bolest su medicinski dokumentirali jedan engleski i francuski liječnik 1873. godine i to gotovo istodobno.

Najčešće se javlja u tinejdžerskim godinama.

Anoreksiju je teško dijagnosticirati, jer pacijent skriva i niječe svoju bolest te rijetko potraži pomoć.

Gubitak težine i ne doživljava kao problem, nego kao cilj. Osobe koje boluju od anoreksije sve se više zanimaju za jelovnik sastavljen od  sve manjeg broj namirnica koje su pripremljene bez dodataka koji sadrže kalorije kao i za pretjerano vježbanje.

Bitno je napomenuti da najveći dio oboljelih prije pojave simptoma nema znatno povećanu tjelesnu masu. Posljedice anoreksije su pothranjenost, opadanje kose, drastično smanjenje mišićnog i koštanog tkiva, vrtoglavice, slabost, suha koža, loša koncentracija, pojačana osjetljivost na hladnoću, smanjenje krvno tlaka i pulsa, bol u abdominalnom dijelu tijela, anemija i izostanak menstruacije, edemi na nogama, mortalitet.

Bulimija nervoza (grč. bous = bik i limos = glad), u prijevodu „gladan da bi i vola mogao pojesti“ psihološka je bolest čiji su uzroci biološki, psihološki i sociološki, potvrđena 1979. godine.

poremećaji u prehraniMnogi bulimičari imaju anoreksičnu prošlost ili problem prekomjerne debljine. Osobe koje pate od bulimije imaju neodoljivu potrebu za hranom koju nastoje zadovoljiti jedenjem velike količine hrane u najkraćem mogućem roku i zbog toga imaju osjećaj srama i krivnje zbog pojedenog.

Nakon toga izazivaju povraćanje, upotrebljavaju laksative i diuretike, gladuju ili pretjerano vježbaju.

Oboljele osobe konzumiraju slatku i energetski bogatu hranu te često ne znaju jesu li gladni ili siti.

Posljedice bulimije su Russelov znak (sitne ogrebotine na šakama nastale zbog čestog dodira sa zubima), povećanje žlijezda slinovnica zbog čestog gutanja hrane, oštećenje jednjaka i želuca, dentalna erozija, odnosno djelomični ili potpuni gubitak zubnog tkiva nastao djelovanjem želučane kiseline.

Navedena kiselina u usnu šupljinu dolazi prilikom povraćanja, točkasto krvarenje na licu i napukle krvne žilice na oku nastale zbog povećanja krvnog tlaka u prsnom košu izazvanog povraćanjem, aritmija srca, mlohavost crijeva, loš rad gušterače, izostanak menstruacije.

Nearlyreksija je bolest koja pogađa osobe koje su svjesne nužnosti zdrave prehrane i tjelovježbe. Nearlyreksičari/ke održavaju svoj indeks tjelesne mase na najnižoj dopuštenoj razini normalnog – između 18 i 19. Konzumiraju određene namirnice u određeno vrijeme, a usto i manično vježbaju.

Njihov jelovnik sastoji se od reda salate, reda voća, reda vode i light proizvoda. Nakon nekoliko tjedana takvog režima želudac se smanjuje. Nearlyreksičari/ke se ne izgladnjuju, ali isto tako nikada nisu siti/e.

„Trend“ pregoreksije nametnule su Nicole Kidman i Angelina Jolie. Riječ je o opsesivnom kontroliranju dobivene težine u trudnoći i skidanju kilograma prije i poslije porođaja čije su posljedice prerani porodi, fizički i mentalno slabije razvijena djeca i problemi s dojenjem.

Drunkoreksija je bolest koja najčešće pogađa studentice između 18 i 24 godine, a odlikuje je konzumiranje alkohola i izbjegavanje hrane kako bi se smanjio unos kalorija.

Brideoreksija je bolest modernih mladenki koje se izgladnjuju kako bi izgledale savršeno na dan vjenčanja. Kako bi ostavrile svoj cilj, provode drastične te često koriste i laksative. Jedna od najblažih posljedica je dehidracija dok nerijetko dolazi i nesvjestica, vrtoglavica i iznemoglosti.

Wannareksija je poseban oblik bolesti koje teško prepoznati, a pogađa uglavnom žene koje žele privući pažnju pričama o tome kako imaju probleme, opravdavaju se stresom, stilom života unatoč tome što jedu. Iako su fizički zdrave, mentalno zdravlje postaje sve labilnije. Također, postaju agresivne ako ih se upita zašto jedu ili ako ih se pokuša uvjeriti kako nisu bolesne na način na koji si umišljaju.

Manoreksija je poremećaj u prehrani koji pogađa muškarce, a bilježi stalan porast. Konzumacija proteinskih preparata koji potiču izgradnju mišićnog tkiva i opsjednutost vježbanjem osobine su ovoga poremećaja u prehrani.

Dijabulimija se odnosi na poremećaj prehrane kod nekih osoba oboljelih od šećerne bolesti ovisnih o inzulinu, tj. dijabetesa tipa 1. Dijabulimičari se susprežu od primjene inzulina u svrhu kontrole tjelesne mase, odnosno njezinog gubitka.

Liječenje poremećaja u prehrani

Poremećaji u prehrani liječe se na različite načine, najčešće kombinacijom liječničke i psihijatrijske pomoći. Tretmani uključuju self-help pristup i kognitivnu bihevioralnu terapiju koja oboljelima pomaže u razumijevanju njihovog stanja i uči ih kako promijeniti stav i ponašanje.

U dugotrajnom procesu oporavka sudjeluju liječnici, nutricionisti i stručnjaci za mentalno zdravlje. Terapija ili savjetovanje vrlo je važan dio oporavka, kao i podrška obitelji.