Navigacija

Post

Jedan od načina »letećeg starta« dijete je jednostavno – gladovanje. Barem nekoliko dana. Naturopati smatraju kratka gladovanja načinorn uklanjanja otrova iz tijela. No hoće li rezultat biti i koji kilogram manje?

Hoće li mi post pomoći i ubrzati mršavljenje?

NE Stručnjaci se slažu kako je to dobar način da brzo skinete koji kilogram, ali oni će vam se vjerojatno vratiti odmah čim počnete ponovo jesti. Kad postite, tjelesni vam se metabolizam usporava kako bi sačuvao energiju.

To znači da se smanjuje potrošnja kalorija.

Sve kalorije koje nakon toga unesete vjerojatno će se pohraniti u obliku masti.

A, budući da vam tijelo radi »bez goriva«, vjerojatno nećete ni imati dovoljno energije za tjelovježbu.

Mršavljenje nije jedini razlog gladovanju.

Popularne knjige o prehrani tvrde kako odricanje od hrane, ili preživljavanje samo na sokovima, čisti tijelo od otrova i odmara ga od naporne probave.

No postoje neki dokazi kako gladovanje zapravo povećava koncentracije otrova u tijelu.

Znanstvenici s Cornell University’s Center for the Environment zabilježili su 293 %-tno povećanje koncentracije PCB-a (poliklorirani bifenili) u pasa koji su gladovali 48 sati.

Prema riječima trenera za mršavljenje dr. Johnyja Bowdena vjerojatan razlog je sljedeće: »Otrovi se pohranjuju u masnom tkivu. Dok gladovanjem oslobađate otrove iz masnih stanica, jetri ne dajete dovoljno hraniva koja su joj potrebna za uklanjanje tih otrova. I tako vaše tijelo postaje odlagalište opasnog otpada.«

A to nije sve. Bez unosa ugljikohidrata vaše se tijelo u potrazi za energijom okreće pohranjenim mastima, a u potrazi za bjelančevinama, potrebnima za rast stanica i popravke, okomljuje se na mišićno tkivo. U to je mišićno tkivo uključeno i srce pa krv posljedično ne kola toliko učinkovito do ostalih organa. Umjesto da se odmore, vaši organi zapravo rade i prekovremeno.