Navigacija

Prehlada i gripa u trudnoći

Budući da imunološki sustav postaje slabiji tijekom trudnoće, trudnice su često podložne prehladama i gripi.

Prehlada je infekcija gornjega dišnog sustava koju poglavito uzrokuju virusi, a gripa je zarazna bolest dišnog sustava teškog, ali kratkotrajnog tijeka koju uzrokuje virus gripe.

Prehlada i gripa u trudnoćiBudući da se prehlada i gripa ne mogu liječiti antibioticima, morat ćete se osloniti na prirodne načine liječenja – mirovanje, uravnoteženu prehranu s puno voća i povrća te mnogo tekućine. To ne ostavlja nikakve štetne posljedica za Van, kao ni za Vaše dijete. Kada je majka prehlađena, njezino tijelo nije u dobrom stanju, a to se uvijek odražava i na dijete.

Svaka trudnica mora imati na umu kako uzimanje lijekova za prehladu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom nije preporučljivo. Ono što je dobro za Vas, često sadrži sastojke koji mogu negativno utjecati na plod.

Dakle, ne uzimajte ništa što Vam nije preporučio i prepisao Vaš liječnik ili ginekolog.

Cijepljenje protiv gripe u trudnoći nije preporučljivo jer to medikament, a njih u trudnoći treba izbjegavati. Ipak, u nekim slučajevima cijepljenje može stvoriti manje problema nego komplikacije uzrokovane gripom. Budući da je svaka trudnoća  drugačija, i po pitanju cijepljenja važno je potražiti savjet liječnika.

Kako biste se što bolje zaštitili od prehlade i gripe, donosimo Vam nekoliko savjeta koji Vam mogu pomoći u tome:

  • pokušajte izbjevati veće skupine ljudi u sezoni prehlade i gripe
  • redovito i temeljito perite ruke
  • nastojte ne dijeliti svoj pribor za jelo i čaše
  • pokušajte uvijek spavati i odmarati dovoljno.

 

Ako ipak ne uspijete izbjeći prehladu ili gripu tijekom trudnoće, pokušajte se što više osloniti na prirodne načine liječenja. Primjerice, umjesto tableta za grlo koje se cuclaju poput bombona, napravite čaj od žalfije i grgljajte ga više puta dnevno u određenim vremenskim razmacima. Ako imate začepljen nos, pokušajte spavati s lagano podignutom glavom i gornjim dijelom tijela.

Na taj način postiže se prirodna drenaža sinusa i olakšava se disanje. Umjesto kapi za nos u obliku raspršivača, kod začepljenog nosa može Vam pomoći para. Dovoljno je zagrijanu vodu staviti u posudu, prekriti glavu ručnikom i udisati paru. To će razrijediti sekret i osloboditi dišne puteve.

Protiv začepljenog nosa, sekreta u grlu, kašlja i povišene temperature koriste se različiti napitci. Vruća voda s medom i limunom stari je lijek koji olakšava razne simptome prehlade. Med vlaži nadraženo grlo, a vitamin C iz limuna pomaže u jačanju Vašeg imunološkog sustava. Pileća i povrtna juha poznate su blagotvorne tekućine koje pomažu u rješavanju sekreta i sluzi u dišnim putevima i sinusima.

Zdrava prehrana i odmor mogu pomoći kod svih simptoma prehlade i gripe. Čak i ako je apetit smanjen, pokušajte jesti redovito i zdravo. Unatoč prehladi, Vi i Vaša beba morate dobivati sve potrebne nutrijente.

Osim toga, hrana tijelu daje energiju da pobijedi viruse, a u jelovnik uključite što više agruma te ostalog voća i povrća. Naravno, teško ćete se oporaviti ako tijelu ne priuštite dovoljno odmora i sna. Pokušajte odvojiti minimalno dva sata dnevno za odmor organizma.

Uz sve navedene metode, potrebno je još samo da se opskrbite maramicama, velikim količinama čaja i dobrom voljom da što prije nastavite uživati u svojoj trudnoći – zdravi.