Navigacija

Preporučeni izvori bjelančevina

Moja preporuka za zdravo starenje bez ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a odnosi se na bjelančevine navedene u nastavku.

Zelenilo u dubokome plavetnilu

Akvarij Monterey Bay vrlo je koristan za stvaranje popisa morske hrane koja je najbolji odabir kako s gledišta zdravlja, tako i zaštite okoliša općenito.

Na sljedećem popisu naći ćete različite vrste uzgojene morske hrane koja se preporučuje. Često preporučujemo divlju morsku lovinu, ali svako pravilo ima i svoje izuzetke, koje uvijek spominjemo kada su metode uzgoja sigurne i učinkovite kao hrana i kao prirodni element u okolišu.

U drugim pak slučajevima nećemo preporučiti neku posebnu vrstu ribe ili školjaka zato što je ta posebna vrsta izlovljena u svojemu prirodnome okruženju ponekad čak i do granice izumiranja. Dodali smo i zemljopisne preporuke, tj. u kojemu području se nalazi preporučeni oblik morske hrane – losos s Aljaske umjesto lososa iz Atlantika, na primjer. Ako uz neku određenu
namirnicu nema komentara ili preporuke, tada su svi njezini raspoloživi oblici prihvatljivi za jelo.

Riba kao najbolji izvor masti omega-3

Masna riba iz hladnih mora najbolji je izvor bjelančevina. Losos, na primjer, nije samo bogat zdravim mastima omega-3, nego sadrži i snažan karotenoid poznat pod nazivom astaksantin, koji pomaže u borbi protiv upalnih procesa koje pokreće ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ).

Kratice koje koristimo na popisu koji slijedi odnose se ipak samo na zemljopisna područja sjevernoameričkog kontinenta, a to su: AK, Aljaska; BC, British Columbia; GA, Kalifornija; OR, Oregon; US, Sjedinjene Američke Države; WA, Washington.

Divlji losos s Aljaske (CA, AK, ulovljen u divljini).

Buljooki losos od svih riba ima najveću razinu masti omega-3, otprilike 2,7 grama u komadu od 10o grama.
Inćuni Crni bakalar (AK, BC) Riba iverak (Halibut) Losos (konzervirani)
Sleđ Sardine Skuša Pastrva (uzgoj ena)

Dodatno preporučena morska hrana

Petrovo uho (iz uzgoja) Ostrige,
Som (US, uzgoj eni) Lubin, bijeli
Kavijar (uzgojeni) Škampi, kozice (iz vrše)
Školjke Lignja (CA)
Rakovi (vrste Dungeness) Prugasti lubin (uzgojem)
Riba iverak, pacifički Jesetra (uzgojena)
Iastog (CA, Australija) Tilapija (uzgojena)
Morska hrana uz upozorenje ‘
Uz ove oblike morske hrane vezani su određeni problemi koji se tiču lova ili pak uzgoja. Ipak, ovo su još uvijek bolje vrste hrane nego one koje ćete naći na popisu „morske hrane koju valja izbjegavati”.
Školjke (vađene u divljini) – Škampi (uzgojeni u SAD-u, na
Bakalar (Tihi ocean) Zapadnoj obali)
Rakovi (Sunlmi) List» Engleska
Rakovice, velike (AK) 135m5 američki
Rakovice snow Mahi`mahí
Crni bakalar (CA, WA, OR) Dagnje (iz dívljine)
Losos (OR, WA. ulovljen u Kameni@ (iz divllíne)
divljini) Pollock (Theragra chalocogramma)
Pješčani iverak Sabljarka (američka zapadna
Kapice sv. Jakova Obala
Morski pas (US) Tuna (ulovllena)
Tuna konzervirana

SIGURNOST PERADI

Kao i kod svakog kvarljivog mesa, u sirovoj i slabo kuhanoj piletini mogu se nalaziti bakterije. Na temperaturama između 5 i 6o stupnjeva C (nakon vađenja iz hladnjaka i prije početka pripreme) munjevito se razmnožavaju.

Zamrzavanje ne ubija bakterije, uništava ih jedino temeljito kuhanje. Bakterije će, ako uđu u tijelo, prouzrokovati bolest. U tijelo ne mogu ući putem posjekotine na koži.

Ipak, sa sirovom piletinom valja biti oprezan kako bi se spriječilo prenošenje bakterija. To se može dogoditi ako sirova piletina ili njezini sokovi dođu u kontakt s hranom ili elima koja će se jesti sirova, primjerice sa salatom. Primjer je toga sjeckanje rajčica na neopranoj dasci za rezanje, nakon što ste na njoj rasjekli piletinu.

Uvijek operite i osušite ruke, dasku za rezanje, noževe, kao i druga pomagala koja koristite u obradi sirove piletine ~ i tako ćete spriječiti prenošenje zaraze. Također vam savjetujem da koristite dvije zasebne daske za rezanje – jednu isključivo za meso, drugu za voće i povrće.