Navigacija

Proizvodi za poticanje rasta kose

Upitajte muškarca bi li se radije odrekao svoje kose ili svojeg posla. Odgovor na to pitanje ujedno objašnjava i potragu za lijekom protiv ćelavosti koja traje još od drevnih Egipćana.

Dok na tržištu prevladavaju lažni proizvodi, sveti gral ćelavih ljudi još nije pronađen. Ipak, neki vam proizvodi mogu pomoći zadržati preostalu kosu, a čak vam može narasti i nešto nove.

Može li se Rogain boriti s muškim tipom ćelavosti?

DA Rogain kod muškaraca potiče ponovni rast kose na tjemenu. No ne djeluje osobito uspješno s prednje strane vlasišta.
Utrljavanje Rogaina dvaput na dan u vlasište dokazano pomaže ponovnom rastu kose kao i zadržavanju postojeće.

Preparati koji se prodaju bez recepta dostupni su u dvije koncentracije: 2 posto i 5 posto. Jedno istraživanje provedeno s obje koncentracije ustvrdilo je kako je, nakon skoro godine dana, kod 57%muškaraca koji su upotrebljavali 5-postotnu koncentraciju zabilježen ponovni rast kose, u usporedbi sa 41% onih koji su upotrebljavali 2-postotnu koncentraciju te, iznenađujućih, 23% onih koji su upotrebljavali placebo (izgleda da je važna i vjera u učinkovitost proizvoda). Kod oba je proizvoda najveći rast zabilježen nakon 4 mjeseca upotrebe.

Druga su istraživanja pokazala manje razlike između te 2 koncentracije. Nemojte, jasno, očekivati kako ćete ponovo uzgojiti grivu kakvom ste se nekada ponosili. Nova kosa vjerojatno će biti nježnija i kraća, barem isprva.

Izgleda da Rogain najbolje djeluje kod muškaraca koji su s tretmanom počeli u ranoj fazi i ćelavljenja. Kosa neće ponovno narasti na mjestima koja su potpuno oćelavila. Prema informacijama s etikete proizvoda, on neće potaknuti ni rast kose s prednje strane vlasišta. I, naravno, djelovanje Rogaina prestaje pošto ga prestanete upotrebljavati.

Djeluje li Propecia bolje od Rogaina?

DA Istraživanje provedeno u Turskoj, a koje je uključivalo 65 muškaraca, usporedilo je tabletu za ćelavost koja se
izdaje na recept i uzima 1 na dan, imena Propecia (finasterid) sa 5-postotnim Rogainom.

Proizvodi za poticanje rasta koseNakon godine danatableta je pobijedila: 80% muškaraca koji su je pili imalo je više kose no na početku istraživanja, za razliku od samo 52% onih koji su upotrebljavali Rogain.

Prije no što se počeo upotrebljavati kao lijek za ćelavost, finasterid se, pod nazivom Proscar, upotrebljavao — a i dalje se upotrebljava — kao lijek za povećanu prostatu. On sprečava pretvorbu testosterona u drugi hormon, dihidrotestosteron (DHT). Prevelike količine toga hormona djeluju na folikule dlaka koji se toliko stisnu da iz njih ne možeizrasti nova dlaka.

Poput Rogaina, izgleda da i Propecia najbolje djeluje na ćelavost tjemena. Ona može djelovati i na središnji prednji dio vlasišta, ali je znatno slabije učinkovita na sljepoočnim područjima.

Propecia nosi i svoje nuspojave, koje mogu uključivati smanjenje libida i osjetljivost prsiju.

Žene ne smiju uzimati ovaj lijek pa niti rukovati oštećenim tabletama jer to može dovesti do poremećaja u razvoju njihove muške djece za vrijeme trudnoće.

Postoje li još neki, noviji lijekovi za ćelavost?

DA Još je jedan lijek za liječenje povećanja prostate FDA odobrila za upotrebu kod ćelavosti — dutasterid (Avodart). Poput Propecije, on djeluje na hormon DHT, a možda djeluje i bolje od Propecije.

Jedno je istraživanje u trajanju od 24 tjedna, provedeno na 416 muškaraca u Medicinskom centru Sveučilišta Duke, ispitivalo oba lijeka, a ustvrdilo je kako se muškarcima koji su primali Avodart povećala količina kose na ciljanim površinama te da im je rast kose bolji nego kod onih koji su uzimali Propeciju.

Neki stručnjaci kažu kako taj lijek vjerojatno djeluje bolje od svih ostalih raspoloživih lijekova za žene s naslijeđenim oblikom ćelavosti kao i za muškarce koji ne reagiraju na liječenje Propecijom.

Ipak, prema FDA-i, žene ne bi uopće smjele uzimati Avodart. Savjetujemo da se strpite dok se ne provedu stroža i detaljnija istraživanja.

Djeluju li kakvi narodni lijekovi?

MOŽDA Izgleda da neka prirodna ljekovita sredstva pokazuju učinak na ćelavost u okruglim žarištima, što je bolest koja se stručno naziva alopecia areata, ali nema podataka o tome djeluju li ona i na tradicionalan muški tip ćelavosti.

Za ćelavost u okruglim žarištima dokazano je kako na nju djeluju (i rast kose stimuliraju) gel češnjaka i sok luka. U jednome placebom kontroliranu istraživanju u Iranu u kojemu su muškarci, u kombinaciji sa steroidnom kremom, tri mjeseca lokalno upotrebljavali dvaput na dan i gel češnjaka, pokazalo se kako je češnjak značajno poboljšao ljekovitost kreme.

Slično je istraživanje, provedeno u Iraku, dokazalo kako sok luka potiče ponovni rast kose nakon samo 2 tjedna, a nakon 6 tjedana je nova kosa zamijećena kod 90% muškaraca.