Proljetni minestrone
Priprema: 15 minuta
Kuhanje: 50 minuta
Sastojci:
1 šalica mladoga graha
1/2 šalice tjestenine (makaroni)
2 žlice maslinova ujla
1 luk, nasjeckan
3 češnja češnjaka
2 srednje mrkve
2 prutića celera, nasjeckanog
2 krumpira, ogujlena i nasjeckana na kockice
4 rajčice, narezane na kockice
1 mala tikvica, narezana na kockice
10 dag graška
1/4 kg mahuna, narezanih na rombove
1 žličica crnoga papra
bosiljak, majčina dušica, mažuran
2 žlice naribanog parmezana
1 šalica mesne juhe
2 litre vode
Priprema:
Skuhajte grah i tjesteninu pa ih odložite na stranu. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri u loncu, dodajte luk, nasjeckana 2 češnja češnjaka, mrkvu i celer. Propirjajte ih.
Dodajte grašak, krumpir, rajčicu, tikvice, mahune, papar i vodu. Smanjite vatru i pirjajte još 30 minuta. Dodajte grah, tjesteninu i vodu.
Mješalicom usitnite preostali češanj češnjaka, ostale začine i jednu šalicu juhe.
Ulijte mješavinu iz miksera u lonac, prokuhajte i poslužite vruće. Pospite parmezanom.
Poslužuje se za 6 osoba.
Energetska vrijednost po osobi: 230 kcal (966 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 6 g (od toga nezasićenih 3 g),
- kolesterola 50 mg,
- ugljikohidrata 25,8 g,
- bjelančevina 10,2 g,
- soli 126 mg.