Navigacija

Pronaći završne proizvode glikolizacije u hrani

Doktori Melpomeni Peppa, Helen Vlassara i Iaime Uribarri, koji uređuju Clinical Diabetes, glasilo američkog društva za dijabetes, ustvrdili su da se znatan udjel – čak i do 1o posto – ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a apsorbira putem hrane. Ostatak nastaje u samome tijelu, kako smo opisali na prethodnim stranicama.

Jedno drugo istraživanje, objavljeno u travnju 2007. godine u medicinskom časopisu [oumal of Gerontology.- Medical Sciences, ima još ozbiljniji prizvuk. Pokazalo je da je kod svih ispitanika razina ZPC-a u krvi veća sukladno sadržaju ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a u hrani koju su jeli, a time je rasla i razina upalnih markera.

Pronaći završne proizvode glikolizacije u hraniUz to su istraživači otkrili da je kod ispitanika starijih od 65 godina razina ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a bila 35 posto veća nego kod onih mlađih od 4.5 godina.

Najveću zabrinutost izaziva činjenica da istraživanja iz glasila Clinical

Diabetes pokazuju da je kod nekih zdravih mlađih ispitanika razina ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a istovjetna onoj kod dijabetičara iz ranijih istraživanja!

Zbog toga Vlassara, vodeći autoritet u tome istraživanju, tvrdi da bi proizvođači hrane na ambalaži morali navesti i razinu ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )- a kako bi kupci bili svjesni unesene količine ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, na isti način kao i kod udjela transmasnoća i natrija.

I ja se zalažem za tu ideju. Zapravo, ovu sam knjigu i napisao kako bih ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) vratio u žarište javne pozornosti, kako bi i kupci i vladine organizacije zahtijevali da razina ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a u hrani bude istaknuta na ambalaži, a njegova prisutnost eliminirana gdje je to moguće.

Sve nam to govori da je smanjeni unos i/ili eliminiranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a iz prehrane vrlo važna zdravstvena strategija, ključna i u borbi protiv starenja I upalnih procesa. Većina ljudi, nažalost, nema pojma da ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) uopće postoji, a da i ne spominjemo kako ta ista većina i dalje podliježe potrošnji preradene hrane.

Zbog toga svi mi moramo naučiti kako čitati etikete na ambalaži.