Navigacija

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta je postala veoma popularan način za gubitak kilograma zbog rezultata brojnih istraživanja kojima je potvrđeno da proteini bolje utažuju osjećaj gladi odnosno gase apetit, od primjerice masti ili ugljikohidrata.

Proteini su nam potrebni u svim životnim stadijima za mnogobrojne tjelesne funkcije. Osnovna su komponenta svih stanica, uključujući mišiće i kosti. Potrebni su za rast, razvoj i jačanje imuniteta u borbi protiv infekija te zaštiti organizma. Preporučljiva dnevna doza unosa za muškarce je 56g kod muškaraca te 46g kod žena, na dan.

proteinska dijetaNe postoji opasnost od povećanog inosa proteina- osim ako imate problema s radom bubrega. Ukoliko želite smanjiti svoju težinu, stručnjaci savjetuju unos oko 120g proteina na dan.

Ukoliko želite povisiti unos proteina, činite to polagano tokom tjedna.

Kako biste bili sigurni, prije povećanja unosa proteina posavjetujte se s liječnikom.

U teoriji, gubitak kilograma je jednostavan- treba jesti manje a vježbati više- no naravno, u praksi može postati malo kompliciranije. pronalaženje dijete s pravom kombinacijob nutrijenata, u kojim i uživate, i koja se uklapa u vaš životna stil-je veoma indiviualan proces.

Nekim pojedincima više pašu visoko-ugljikohidratne dijete dok se drugi na istoj mogu cijelo vrijeme osjećati gladnima. naravno, ukoliko ste gladni cijelo vrijeme unos manje kalorija može postati pravi izazov.

Za bolju kontrolu apetita pokušajte rasporediti dnevne kalorije u manje obroke i uživajte u njima što više moguće od rano ujutro sa večerom kao zaključnim jelom u danu.

Istraživanja preporučuju jedenje 4-5 manjih obroka po danu kako biste kontrolirali svoj apetit i težinu. ukoliko ostanete u zadanim granicama, možete pokušati postupno dodavati proteine u svoj dijetni plan.

Najbolji izvori proteina

Proteini su bitni ali i ugljikohidrati, masti, te sveukupno kalorije.Za proteinsku dijetu uključite niskokalorične izvore proteina u svaki obrok kao dio kalorijsko-kontrolirane dijete. Trebali biste se držati tzv.“pametnih ugljikohidrata“ poput voća, povrća, cjelovitih žitarica uz zdrave masnoće iz lješnjaka nuts, korijena seed, maslina, ulja, ribe i avokada.

Što se proteina tiče potražit ih u bogatim nutrientima s niskim udjelom masti i kalorija, poput suhog mesa, graha ili soje.

Ukoliko želite uključiti više proteina u svoju dnevnu dijetnu rutinu pokušajte s ovih osam savjeta:

–       ponesite jogurt sa sobom u teretanu i neka vam posluži za vraćanje energije nakon vježbanja

–       za doručak pomiješajte svoju zobenu kašu s mlijekom umjesto s vodom

–       prigrizite nemasni mozzarella sir

–       koristite cijelu šalicu mlijeka na svoje pahuljice

–       probajte dimljenu salamu ili neku od novih suhih kobasica za doručak

–       pripremite si tvrdo kuhano jaje za lagani međuobrok

–       izaberite kružno rezano meso

Mišljenje stručnjaka

Evo što su nam rekli u Centru za zdravo o lijepo tijelo Altis o proteinskoj dijeti:

Kao i kod svih dijeta, treba voditi računa da se primjenjuje u skladu sa određenim individualnim stanjima organizma. Tako bismo savjetovali da izbjegavate proteinske dijete u slučaju da imate povišen kolesterol i trigliceride.

U suradnji sa RTL-om radili smo istraživanje na Dukan dijeti koja je i slična proteinskoj dijeti pa smo imali slučaj da se Ani koja je sudjelovala u projektu povisio kolesterol na gornju granicu već u periodu od mjesec dana. I dalje je sve bilo u granicama normale ali da se radilo o osobi koja ima već povišen kolesterol, isti bi mogao “skočiti” van referentnog intervala.

Savjetujemo da pogledate video u kome možete vidjeti rezultate navedenog eksperimenta!