Navigacija

Rajčice

Bez obzira na to zovu li ih rajčicama, paradajzima ili pomama, većina osoba voli ovo sočno voće (da, voće!). Bilo da se jedu narezane, posoljene i poškropljene maslinovim uljem, kao dio salate ili se kuhaju u umaku, rajčice su bez sumnje zdrava namirnica, bogata vitaminom C i antioksidansima.

Ipak, nedavno je u pitanje dovedena njihova najvažnija navodna korist.

Sprečavaju li kečap i umak od rajčice rak prostate?

NE Puno je razloga za uključivanje rajčica u prehranu, no nedavna istraživanja govore kako one ne sprečavaju rak prostate, kako se nekada vjerovalo.

Može li nam hamburger preliven kečapom ili tanjur špageta s umakom od rajčica pomoći protiv raka prostate?

Naime, takva je poruka dolazila iz niza istraživanja iz sredine 90-ih godina prošlog stoljeća, kad su znanstvenici s Harvarda isprva izvijestili kako muškarci, koji često jedu rajčice, njihov sok ili umak te druge namirnice pripremljene s kuhanim rajčicama, imaju niži rizik od raka prostate.

Jedno je istraživanje više od 97.000 muškaraca, koje su proveli ti znanstvenici, ustvrdilo da su muškarci, koji su jeli dva ili više obroka umaka od rajčice tjedno, snizili svoj rizik od raka prostate za 23 posto.

Rajčice Izgleda da rajčicama sposobnost borbe protiv tumora daje antioksidans likopen. Rajčicama se kuhanjem povećava sadržaj likopena i taj se antioksidans dodatno aktivira.

Budući da su prehrambene namirnice i pića pripremljena od kuhanih rajčica jeftina, ukusna i sigurna, mnogi su liječnici počeli svojim pacijentima muškarcima savjetovati veću potrošnju takvih proizvoda.

Tada je počela i prodaja dodataka prehrani koji su sadržavali likopen.

No u međuvremenu su druge skupine znanstvenika počele taj spoj detaljnije proučavati, čime je njegov dobar glas počeo blijedjeti.

Na primjer, pet od osam istraživanja u kojima su znanstvenici uspoređivali prehranu muškaraca koji su oboljeli od raka s onom zdravih muškaraca nije uspjelo dati nikakve dokaze da prehrana bogata rajčicama može spriječiti tu bolest.

Dodatne je sumnje bacilo najveće takvo istraživanje, provedeno 2007. godine. Znanstvenici su proučavali razine likopena kod 137.001 muškarca u osam europskih zemalja pa su ustvrdili kako taj antioksidans ne štiti od raka prostate.

Rajčice su i dalje izvrstan izvor vitamina C i drugih hranjivih tvari, ali oduševljenje mogućnošću da one mogu spriječiti rak prostate nije i potkrijepljeno znanstvenim dokazima.