Rizi-bizi na drugačiji način
Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 35 minuta
Sastojci:
2 češnja češnjaka
20 dag gljiva i 1 glavica luka
4 manje rajčice
3 žlice maslinova ulja
25 dag riže
1 litra neslanog temeljca od povrća
2 šalice zamrznutoga zelenog graška
1 žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Gljive očistite i operite pa ih narežite na ploškice.
Rajčice narežite na kockice. U loncu ugrijte ulje i na njemu staklasto popržite luk i češnjak.
Dodajte rižu i uz miješanje popržite. Dodajte gljive i komadiće rajčica.
Zalijte neslanim temeljcem od povrća i sve pokriveno pirjajte na blagoj vatri 20-25 minuta.
Zamrznuti grašak umiješajte 6 minuta prije kraja kuhanja.
Gotov rižoto stavite u zdjelu, pospite listićima peršina i poslužite.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 189 kcal (794 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 10,5 g (od toga nezasićenih 8,7 g),
- kolesterola 0 mg,
- ugljikohidrata 20 g,
- bjelančevina 3,5 g,
- soli 150 mg.