Salata od dimljene puretine s divljom rižom
Priprema: 10 minuta
Kuhanje: 45 minuta
Sastojci:
20 dag divlje riže
1/2 male žlice sušenog timijana i isto toliko soli
3 žlice jabučnoga octa
1 žlica maslinova ulja
2 žličice senfa
20 dag dimljene puretine, narezane na kockice veličine 1,5 cm
1 jabuka, narezana na kriške debljine 1,5 cm
1 krastavac, oguljen i narezan na kolutiće debljine oko 1/2 cm
Priprema:
Stavite 3 šalice vode da uzavri. Dodajte divlju rižu, timijan i malo soli. Smanjite plamen pa poklopljeno kuhajte oko 45 minuta, dok divlja riža ne omekša. Dobro ocijedite.
U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte ocat, ulje, senf i preostalu sol.
Dodajte divlju rižu i dobro promiješajte. Dodajte puretinu, rajčice, jabuku i krastavac pa još jedanput promiješajte.
Poslužite ohlađeno do sobne temperature ili rashlađeno.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: 220 kcal (924 kJ)
Sastav po osobi:
- masti 10,2 g (od toga nezasićenih 3 g),
- kolesterola 198 mg,
- ugljikohidrata 4,3 g,
- bjelančevina 15 g,
- soli 394 mg.