Navigacija

San

U današnjem ubrzanu svijetu, samo nas 1/4 uspijeva uloviti preporučenih 8 sati noćnog sna. Nije čudno što po zračnim lukama i trgovačkim centrima niču posebna mjesta na kojima umorni mogu nakratko odspavati kako bi mogli svježiji nastaviti dalje.

Na žalost, nedostatak sna uzima svoj danak, ne samo u obliku propadanja zdravlja nego i u obliku bujanja struka.

Može li dovoljna količina sna pomoći mršavljenju?

DA Nedostatak sna može dovesti do neosjetljivosti na inzulin, što pak vodi ka debljanju. Nije potrebna sveučilisna diploma da bi se shvatilo zašto je, nakon 4 sata sna, lakše pojesti uštipak nego otići u teretanu.

Ograničite li si vrijeme provedeno u dubokom snu, mozak smatra kako vam je energija na izmaku pa sukladno tome pojačava tek.

U sklopu Istraživanja zdravlja medicinskih sestara, kroz 16 je godina, počevši 1986., svake 2 godine s pomoću upitnika praćeno 68.183 žena kojima je kronično nedostajalo sna.

Žene koje su spavale 5 ili manje sati svaku noć imale su 32% više izgleda da se udebljaju 13 i više kilograma nego one koje su spavale po 7 sati.

Suprotno tome, one žene koje su spavale između 7 i 8 sati po noći imale su najniži rizik od značajnijeg debljanja.

Jedno istraživanje 700 odraslih osoba u Quebecu otkrilo je kako su osobe koje su svaku noć spavale po 5 do 6 sati imale 69% više izgleda za umjereno ili ozbiljno prekomjernu tjelesnu masu od onih koje su spavale po 9 do 10 sati i 38% više od onih koje su spavale između 7 i 8 sati.

Što manje spavamo, tijelo nam luči manje leptina. Leptin je hormon koji govori mozgu kako je energije dovoljno te da nam ne treba još hrane. Stručnjaci tvrde kako nedostatak sna ne samo da smanjuje razine leptina u krvi, nego povećava i razine grelina, hormona koji potiče tek.

NAŠ SAVJET

Spavajte noću 1 sat više (to vrijeme oduzmite od neaktivnog dijela dana kad npr. gledate televiziju). Istraživanja pokazuju kako će vam taj mali korak vjerojatno donijeti značajno smanjenje unosa kalorija.