Savitak od mrkve
Priprema: 30 minuta
Pečenje: 20 minuta
Tijesto:
10 dag maslaca
1 usitnjeni češanj češnjaka
1/2 crvene paprike — nasjeckati
20 dag rajčica iz limenke (pelata)
75 dag mrkve — naribati
6 bjelanjaka
Nadjev:
5 kiselih krastavaca, narezanih na kocke
10 dag nemasnoga svježeg sira
10 dag nemasnoga tvrdog sira
3 mlada luka — nasjeckati
1 veliki češanj usitnjenog češnjaka
2-3 žlice nasjeckanog peršina
¼ žlice majčine dušice
Priprema:
U lim (veličine 30 x 20 cm) stavite papir za pečenje koji ste namazali maslacem. Na preostalom maslacu popržite češnjak, crvenu papriku i rajčicu te pirjajte oko 5 minuta.
Dodajte i mrkvu te pirjajte dok ne omekša. Premjestite u zdjelu te dodajte sol, papar i snijeg od bjelanjaka koji ste posebno istukli. Izlijte smjesu u lim i pecite u pećnici oko 10 minuta na 200 ‘C.
Izmiješajte u zdjeli nadjev od svih navedenih sastojaka te ga namažite na ispečeno i izvađeno tijesto.
Savijte savitak, koristeći se papirom za pečenje. Pokrijte ga i hladite u hladnjaku oko 30 minuta. Izrežite na kriške i poslužite.
Poslužuje se za 4 osobe.
Energetska vrijednost po osobi: oko 433 kcal (‘7819 kj)
Sastav po osobi:
- masti 25 g (od toga nezasićenih 4 g),
- kolesterola 95 mg,
- ugljikohidrata 37 g,
- bjelančevina 15 g,
- soli 260 mg.